Handig om te weten op Bali…

Bali heeft gewoonten, normen en waarden, die als toerist toch wel fijn zijn om te weten. Met deze extra handige tips behoeden we je voor rode wangen en gemiste kansen. Lees daarnaast natuurlijk ook altijd goed de reisadviezen van je reisbureau. Die zijn er niet voor niets, want een gewaarschuwd mens…

Blijf niet op een plek
De beste manier om een goede indruk te krijgen van Bali, is door op verschillende plaatsen te verblijven. Het eiland is qua oppervlakte niet zo groot, maar doordat de wegen smal zijn en niet overal even goed, moet je rekening houden met een langere reistijd. Wij verbleven in Sanur, Ubud en Lovina en konden vanuit daar diverse excursies doen, waardoor we veel van het eiland hebben kunnen zien. Oja, en je komt veel mensen onderweg tegen, die je vriendelijk begroeten…;-)

Profiteer van je chauffeur
Wij werden door een chauffeur opgehaald van het vliegveld en ook vervoerd van hotel naar hotel. De transfers hadden we al geboekt via Travlin in Nederland. Voor een paar euro’s extra combineerden we de transfers met het bezoek aan diverse bezienswaardigheden die (zo goed als) op de route lagen. Het voordeel is, dat je zelf niet hoeft te zoeken of te rijden en dat vonden wij wel heel erg prettig. Dit kun je gemakkelijk ter plekke met de lokale reisorganisatie (die op Bali de agent is van Travlin) regelen. Bekijk onze voorbeeldreis voor extra inspiratie.

Vraag naar lokale eettentjes
Een keer maakten we de fout om onze chauffeur na bezoek aan een van de toeristische trekpleisters te vragen ons te brengen naar een willekeurig restaurant. Hij bracht ons naar een restaurant vlak naast de bezienswaardigheid en dus “populair” bij toeristen. Begrijpelijk, want veelal krijgen de chauffeurs een provisie in de vorm van een gratis maaltijd. Maar, wil je het echte Bali ook proeven, dan moet je hier niet zijn. Wij renden gelijk bijna gillend weer de tent uit na het zien van de dikke Amerikanen en ingedikte warme buffetten. Met klem vroegen wij onze chauffeur dat niet meer te doen en ons naar lokale restaurants te brengen. En zo kwamen wij terecht bij een betaalbare, maar vooral een restaurantje op een prachtige locatie, waar we super lekker én voordelig hebben gegeten. En, zonder bakken vol warm gehouden eten en rijen toeristen…

Bedek bloot in de tempels!
Als je een tempel bezoekt, dienen je schouders en benen bedekt te zijn. Veelal worden sarongs te huur aangeboden bij de tempels. En de prijzen zijn toeristisch hoog. Voor dat geld kan je veelal op een markt een sarong kopen. Sowieso mooi om te hebben als prachtig souvenir, maar dus ook nog eens handig. Dus wees voorbereid: zorg dat je kleding draagt die benen en schouders bedekt, of neem je eigen sarong mee!

Pas op voor de offers!
Kijk uit waar je loopt, als je op Bali over straat loopt, want voordat je het weet, sta je op een offermandje. Deze liggen namelijk overal op straat en zijn gevuld met rijst, bloemetjes en wierookstokjes. Minstens een keer per dag worden de offermandjes aan de goden geofferd. Je kunt er niet omheen, want zo goed als iedere winkel heeft er eentje voor zijn drempel liggen. Je kunt ze dan ook overal kopen, in alle soorten en maten. En het grappige is: hoe langer je op Bali bent, hoe gewoner het wordt. Maar, toch blijven uitkijken, want we weten niet of je het lot tart als je erop staat…

Hanengevechten
Vreselijk. Hanengevechten. Helaas heel populair op Bali en toegestaan omdat het bij de religie van de hindoes hoort. Tenminste, als de gevechten plaatsvinden in tempels tijdens religieuze gebeurtenissen. Buiten de tempel zijn de hanengevechten echter illegaal. Ze worden dan ook meestal in achterafstraatjes gehouden. Wij adviseren: doorlopen. De hanen worden vaak maanden in een korf opgesloten. Deze gevlochten kooien zul je ook veel onderweg zien. De hanen worden, uiteraard, hartstikke gek door die kleine ruimte. En als ze dan los worden gelaten, zijn ze zo opgefokt als wat en dus helemaal vechtklaar!

(zwemmen met) dolfijnen
Het klinkt allemaal geweldig: zwemmen met dolfijnen, ze aanraken, dolfijnen spotten in de vrije natuur… toch hebben wij daar een dubbel gevoel bij. Want, er zit vaak een flink commerciële smaak aan en dat houdt meestal niet veel goeds in voor de dolfijnen. Zo denken wij dat de vele jukungs (Balinese bootjes) die vanuit Lovina en masse de zee op gaan met toeristen om dolfijnen te spotten, de dolfijnen eerder opjagen en stress geven, dan ze een plezier doen. Daarnaast geeft zwemmen met dolfijnen in gevangenschap ook een vervelende nasmaak. En, bedenk ook, dat zwemmen met dolfijnen niet zonder risico is. Het blijven dieren… Denk daarom goed na als je een excursie boekt. Neem vooral onze tips mee over dolfijnentochten in Lovina. Of breng een bezoek aan Dophin Lodge in Sanur. Zeg maar het Pieterburen van Bali, maar dan voor dolfijnen. In Dolphin Lodge worden namelijk zieke of gewonde dolfijnen opgevangen. Maar, eerlijk, ze worden hier ook getraind om kunstjes te doen, maar dat laten ze maximaal 3x per dag aan bezoekers zien. Verder zijn ze vrij en kunnen ze de vrije zee in zwemmen. Het mooie en bijzondere is dat ze zelf weer terugkomen. Gewoon omdat ze goed en liefdevol behandeld worden. In kleine groepjes mag je om de beurt met een verzorger het water in om met ze te spelen. Het is niet goedkoop, maar dan heb je wel echt een prachtige ervaring, zonder nare nasmaak! Meer info op de website van Dolphin Lodge. Of bekijk hier hun filmpje.

Massages
Overal op Bali kun je een massage ondergaan. Maar, wat zijn de beste salons? En dan hebben wij het nu al over salons. Er worden namelijk ook vaak massages aangeboden op het strand. Of het professionals zijn? Meestal niet. Want dan zouden ze wel kwaliteit willen bieden en dat kan toch echt alleen zonder zand, op een goed massagebed en met wat privacy en hygiëne. Wil je dat? Dan zul je toch echt in een salon moeten zijn. En dan is ook de ene de andere niet. Wij raden daarom aan om vooral een kijkje binnen te nemen en ook vooral vooraf een prijs af te spreken. Voelt het goed? Vind je de prijs oké? Geniet er dan gewoon lekker van. Maar, eerlijk is eerlijk, wij namen het zekere voor het onzekere en boekten massages in ons hotel of in een salon op advies van het hotel. En echt, zoveel meer betaal je niet en nog steeds veel goedkoper dan in Nederland! Wij betaalden bijvoorbeeld in ons resort in Ubud RP.160.000 (ca. 10€) voor een Balinese massage van een uur! Geen geld en dan weet je ook nog dat je een gediplomeerde masseuse hebt, het er hygiënisch is en je lekker na de massage even kunt douchen. Nope, geen happy ending. Wil je dat? Die zijn er ook op Bali…;-)