Bali Lovina

Het “centrum” van Lovina biedt niet veel. Het bestaat eigenlijk uit twee hoofdstraten en het strand waar diverse hotels, winkeltjes en restaurants aanzitten. Maar je kunt hier heerlijk relaxen op de stranden (overigens van vulkaanzand, dus niet wit maar grijs), of volop genieten van de (onder)waterwereld!

Dolfijnen spotten
Wil je dolfijnen spotten? Dan moet je in Lovina zijn! In alle vroegte kun je een toer boeken op een echte jukung (een smalle Balinese vissersboot). Jukung BaliWij hebben dat gedaan. Het was al bijzonder om op een jukung te zitten. Toch viel deze excursie ons tegen. Allereerst omdat je echt niet de enige bent die op een jukung zit en dolfijnen wilt spotten. En wat ons vooral tegenstond was de hysterie die ontstond toen er dolfijnen gezien werden; alle bootjes scheurden er vol speed op af. Dan kan toch niet fijn zijn voor de dolfijnen? Ons gevoel is dat de dolfijnen er gestrest van raken. En omdat er zoveel bootjes zijn, is het lastig de dolfijnen van dichtbij te zien. Het was daarom toch een teleurstelling. Later kregen we de tip om een dolfijnentour te doen met de boot van Made Rudita. Made heeft zijn kantoortje Sing Ken-Ken aan de Jalan Mawar zitten (de straat parallel aan het stand en de hoofdstraat) herkenbaar aan het ‘Beautiful Fish’- bord, de naam van zijn bootje. I.p.v. om 06.00u vertrekt de boot om 07.00u. De andere bootjes zijn dan alweer op hun terugreis. De dolfijnen komen op het geluid van het bootje af en de kans is zo goed als 100% dat je dolfijnen vlak naast de boot zult zien! Helaas kregen wij de tip te laat, maar misschien zijn we op tijd om jou deze tip mee te geven! Check zijn website Beautiful Fish. Hij heeft nog meer leuke excursies!

Snorkelen bij Menjangan eiland
Onder water is Bali net zo mooi als boven water. Ten Noordwesten van Lovina ligt het eilandje Menjangan. Na het ontbijt word je opgehaald vanaf je hotel en in een autotocht van ongeveer 1,5 uur (ook al leuk!) naar de haven Banyuwedang gereden. Met een vissersbootje vaar je in 45 minuten richting Menjangan eiland. Je krijgt flippers en een duikbril en tussen de middag een lekkere lunch op de boot. Het is daar prachtig! Door het heldere water kun je gemakkelijk het mooie koraal zien en vele vissen spotten. Prachtig koraal, bijzondere en kleurrijke visjes. Doe een (oud) t-shirt aan tijdens het snorkelen, want door het gedobber op het water kun je flink verbranden! En, raak niet te blij als de schipper en tevens snorkelinstructeur enthousiast foto’s van je maakt onder water: na afloop kun je een cd met je foto’s kopen voor omgerekend zo’n 25 euro! Of je moet dit bedrag natuurlijk over hebben voor een onvergetelijke dagexcursie van het echte Bali onder water! Deze excursie hebben wij geboekt via onze bevriende reisagente Linda Hoorn van Travlin. Je kunt haar mailen via linda@travlin.nl. Uiteindelijk gaat de reservering via de agent, Jewel Indonesia Tour & Travel, die op Bali zit, dus je kunt ook daar diverse excursies boeken. Telefoon: +62 361 9007483

Balinese leren koken
Het echte Bali moet je natuurlijk ook proeven! En hoe beter kun je dat, dan dat je zelf gaat koken?! Bij restaurant Warung Bambu Pemaron kun je niet alleen lekker eten, maar je kunt ook een kookcursus volgen! In de vroege ochtend (hoe laat, kun je afspreken met het restaurant) ga je samen met de kok naar de lokale markt om de ingrediënten te kopen voor je rijsttafel die je zelf (met hulp van de koks) gaat koken. Markt Lovina BaliEen kleurrijke markt waar je op het vroege tijdstip geen toerist zult zien! Je waant je dus echt tussen te locals en slentert heerlijk over de markt waar de verse koopwaar staat uitgestald. Tijdens het bezoek aan de markt leert de kok je meer over de lokale producten, want je zult veel groente en fruit voor het eerst zien… Met volle tassen vol verse producten ga je dan weer terug naar het restaurant waar je in 2 à 3 uur in de primitieve keuken een heerlijke rijsttafel klaarmaakt. Je krijgt na afloop alle recepten mee en ook tijdens de cursus maak je aantekeningen, zodat je thuis alles nog eens zelf kunt maken. Uiteraard eet je na afloop van je kookcurcus je gerechten lekker zelf op. En blijft er nog wat over? Dan kun je ’s avonds weer terugkomen en dan zorgt het restaurant ervoor dat je nog eens heerlijk kunt genieten van je zelfgemaakte gerechten! Een super leuke dag, waar je niet alleen een kijkje, maar dus ook een hand in de Balinese keuken krijgt! Top ervaring! Voor meer informatie en reserveringen, kijk op de website van restaurant Warung Bambu Pemaron. Het restaurant ligt op loopafstand van ons favoriete Hotel Puri Bagus.

Air Banjar Hot Springs
Op zo’n 5 kilometer van Lovina liggen de Air Banjar Hot Springs waar je heerlijk kunt baden en relaxen. In de heuvels van Air Panas ligt deze warmwaterbron dat door de lokale bevolking als ‘heilig’ wordt bestempeld. Het zou namelijk helend werken. Helend of niet; het water is altijd 38 graden, er zijn verschillende baden en de omgeving is prachtig! Ingrediënten voor een heerlijk dagje zen dus! Let op: zwavel, dus je zwemkleding kan wat verkleuren. Regel een taxi bij het hotel die je kan brengen en ophalen.