Bali ontdekken
Als wij op reis gaan, willen we het échte land ontdekken, dus ook op Bali. Hoe koken de Balinezen? Hoe wonen ze? Hoe werken ze? Waar leven ze voor? We hebben het ontdekt. Bijvoorbeeld door een kookcursus te doen waarmee je een kijkje ín de Balinese keuken krijgt (check voor meer info hierover de Bali Lovina reistips). Of het echte Bali te verkennen door te wandelen of te fietsen. Of andere (goed bewaarde) plekjes te ontdekken, waar weinig toeristen komen. Maar natuurlijk lieten we de toeristenplekken niet links liggen. Immers, ze zijn niet voor niets toeristisch, want het zijn bezienswaardigheden die mooi en bijzonder zijn. De moeite waard van het bezoeken. Zo bewandelden wij dus zowel de gebaande als de ongebaande paden. Een perfecte mix waardoor we een goede indruk hebben gekregen van dit veelzijdige eiland. Hier onze favorieten:
Tempelcomplex Pura Besakih
Pura Besakih is een prachtig tempelcomplex van maar liefst 22 tempels. Je kunt hier dus zeker een hele dag vertoeven! Besakih is de grootste en meest indrukwekkende tempel van Bali, dus die mag je eigenlijk niet missen. Wees wel voorbereid: al voor de ingang word je benaderd door vrij opdringerige locals die je “aanbieden” je gids te zijn. Ook al vertel je ze vriendelijk dat je daar geen behoefte aan hebt, blijven ze aandringen. Het is niet verplicht de tempel te bezoeken met gids, dus laat je niet dwingen. Wil je toch graag een gids, pas dan op voor sjacheraars en kies voor een officiële gids. Deze zijn te herkennen aan hun traditionele Batik shirts met symmetrisch patroon. Vraag anders bij de kassa. En, spreek van tevoren een prijs af. Wij hadden dat niet, gelukkig, maar we hoorden ook dat toeristen werden “gedwongen” een bijdrage te doen van ca 30 euro voor het behoud van de tempel. Dit is niet verplicht, dus laat je niet dwingen. En, neem zelf sarongs mee! Je kunt ze huren, maar je betaalt echt de hoofdprijs. Voor dat geld kun je op de markt twee nieuwe kopen! Heb je ook nog wat aan! Hopelijk hebben we je niet ontmoedigd om deze prachtige tempel te bezoeken…;-)
Kerta Gosa in Klungkung
Als je geïnteresseerd bent in traditionele Balinese kunst en architectuur dan moet je zeker een bezoek brengen aan het 18e Paleis van justitie, Kerta Gosa. Tijdens de Nederlandse verovering in 1908 werd dit paleis grotendeels verwoest. Wat nog over is, zijn twee vergaderzalen, waarvan de Bale Kerta Rosa met prachtige beschilderde plafonds. En de Bale Kambang, een ‘drijvende’ paviljoen, omgeven door een vijver vol lotusbloemen. In het kleine museum (dat niet veel voorstelt…) zijn overblijfselen en historische foto’s te vinden uit de koloniale tijd. Niet heel toeristisch, dus lekker rustig…
Goa Lawah tempel
De Goa Lawah tempel betekent grofweg ‘Vleermuizen grot’. Er huizen hier namelijk duizenden vleermuizen in een grot die door de bevolking heilig worden bevonden. Men denkt dat de grot een pad heeft die na 30 kilometer uitkomt op de Besakih tempel. Alleen heeft niemand het nog kunnen bevestigen… Een bijzondere tempel in het Zuidoosten van Bali. Bezoek de tempel in de ochtend, wanneer de gelovigen hun offers brengen.
Kusumba Salt Village
Deze tip stond niet eens in onze reisgids, terwijl het toch echt ook Bali van zijn traditionele kant laat zien (en daarom dus misschien wel weer ontdekt door ons…). Kusamba Village, een klein vissersdorpje in het oosten van Bali dat vooral bekend staat door zijn traditionale zoutwinning. Eerst wordt het zoute water uit de zee gedragen en vervolgens over het zand verspreid. Het water zakt in het zand en zout blijft bovenop liggen. Het zout wordt afgeschraapt en opnieuw gewassen met zoutwater. Het afgespoelde zout wordt vervolgens in bakken van palmhout gedroogd in de zon. Hier een filmpje die we vonden op Youtube en goed laat zien hoe het proces gaat. Echt een aanrader om heen te gaan. Wees voorbereid: er wordt al snel geld gevraagd. Bijvoorbeeld voor een “demonstratie” water uit de zee dragen. Maar ach, voor een kleine fooi, zie je wel weer iets heel bijzonders! Balinezen blij, jij blij!
Ulun Danu Bratan tempel
De Ulun Danu Bratan tempel ligt in het midden van het eiland aan de rand van het Bratan Meer. Omdat de tempel op een schiereilandje is gebouwd, meer een uitstulping, lijkt het alsof de tempel drijft. Tenminste als het water hoog staat. Wij waren er aan het begin van het regenseizoen, waardoor het nog droog was rondom de tempel. (daarom hebben we een foto geplaatst van balitourism.nl). Maar, ook zonder water eromheen is de tempel prachtig!
Houtsnijwerk
Bali staat bekend om zijn prachtige houtsnijwerk. Van maskers tot beelden, van gedecoreerde bekers tot meubels. In Kemenuh Village in het Sukawati district, 10 minuten van Ubud af, wordt echte goede kwaliteit houtsnijwerk gemaakt! Onder een afdak tonen de houtsnijders van Daging Wood Carver hun houtsnijskills. En die hebben ze! Ongelooflijk om te zien hoe ze letterlijk met handen en voeten van een stuk stevig hout, prachtige beelden en meubels maken. Weer een must see! Binnen kun je je vergapen aan de prachtige stukken die de mannen en vrouwen gemaakt hebben. Niet heel goedkoop, maar als je ziet hoeveel tijd en met hoeveel precisie en vakmanschap de houtsnijders bezig zijn, snap je direct waarom!
Bali ontdekken per fiets
Een 2,5 uur durende fietstocht georganiseerd door Bali Go Bike die zo goed als alleen bergafwaarts gaat. Je wordt eerst naar de top van de Kintamani berg gebracht waar een ontbijtje met een fantastisch uitzicht over het Batur meer voor je klaarstaat! Vanaf hier fiets je bergafwaarts door de groene valleien, dorpjes, tempels en rijstvelden, langs chilipepers en aardbeien en bezoek je een typisch ‘Family House’. Een geweldige fietstocht die je het echte Bali laat zien die wordt afgesloten met een heerlijk Balinees buffet in het huis van de eigenaar van Bali Go Bike.
Wandelen door de rijstvelden
Een andere mooie manier om het echte Bali te ontdekken is te voet! Wij deden een wandeltocht die je het echte tropische plattelandsleven van Bali laat zien. Je vertrekt vroeg in de ochtend, zodat het nog niet zo warm is. Tijdens de wandeling loop je door kleine dorpjes en maak je kennis met de traditionele rijstproductie en handenarbeid. Je maakt korte wandelingen door bos en akkerbouw zodat je alle facetten van de natuur meekrijgt! Alles onder begeleiding van een gids. Een wandeltocht van zeven uur die je lang zal bijblijven. Tips: Omdat je voornamelijk buiten bent: bescherm je goed tegen de zon en doe comfortabele schoenen aan. Er is onderweg voldoende gelegenheid om iets te eten en te drinken. Deze excursie hebben wij geboekt via onze bevriende reisagente Linda Hoorn van Travlin. Je kunt haar mailen via linda@travlin.nl. Uiteindelijk gaat de reservering via de lokale agent op Bali, dus je kunt ook daar diverse excursies boeken. Telefoon: +62 361 9007483
Buddha to buddha
Speciaal voor de fans van het zilvermerk Buddha to Buddha deze tip. Op Bali zit namelijk de fabriek met aansluitend een enorme winkel volop armbanden, oorbellen, ringen en kettingen. Het zilverhuis is lastig te vinden en de chauffeur van de shuttlebus van het hotel wist ons te vertellen dat zelfs de reguliere taxichauffeurs niet weten waar de fabriek precies zit. Zelfs al tik je het adres in je navigatie in ‘Saraswati Silver, Banjar Pagutan Kaja, Batubulan, Gianyar – Bali’ dan nog is het lastig te vinden. Vraag daarom de shuttlebuschauffeur van het hotel om je te brengen. Goed om te weten, is dat de sieraden hier niet Buddha to Buddha heten maar Best to Buddha. Er werd ons daar verteld dat het merkplaatje Buddha to Buddha er in Nederland op wordt gezet, waarmee de prijs gelijk flink over de kop gaat. Echter, als je op internet over dit moeilijk vindbare fabriekje zoekt, vind je ook verhalen dat het allemaal niks met Buddha to Buddha te maken heeft en dat (taxi)chauffeurs commissie krijgen (die jij betaalt) over wat je koopt. Wat het echte verhaal ook is: de kwaliteit is echter hetzelfde en prijzen liggen veel lager dan in Nederland, dus maal je er niet om dat “ons” merk Buddha to Buddha er niet op staat, schaf dan een van de mooie sieraden aan tegen een goede zilverprijs! Op deze blog vonden we de route.