Bali Ubud toppers

Ubud vinden wij echt een super leuke stad. Je kunt hier dagen verblijven, want er is zat te zien! Wandel bijvoorbeeld door Monkey Forest, of slenter over de traditionele markt. Je kunt een traditionele dansvoorstelling bijwonen in het Koninklijke Paleis of hierlijk door de straatjes slenteren langs de vele lokale shopjes. Hieronder onze top 5.

Monkey Forest
Gewoon midden in de stad ligt het bosrijke Sacred Monkey Forest Sanctuary. Je kunt hier vrij wandelen en kennis maken met honderden brutale apen. En brutale apen zijn het zeker! Deze aapjes zijn namelijk inmiddels zo gewend aan mensen dat ze niet alleen nieuwsgierig zijn, maar, inderdaad, vooral brutaal! Hou je kostbare spulletjes dan ook het liefst in je tas en sluit deze extra goed want ze zijn inmiddels ook heel handig in het openmaken van ritsen… Je zult namelijk niet de eerste zijn die beroofd wordt van zijn zonnebril en camera, of deze wel terugkrijgt maar dan met gebroken poot of zonder lens… De brutale aapjes doen namelijk alles voor iets lekkers en zijn dol op alles wat glimt. Koop ook liever niet de bananen bij de ingang om ze te voeren: het aantal aapjes met overgewicht is de laatste jaren flink toegenomen. Houdt dit alles je niet tegen? Ga dan vooral genieten van dit prachtige bos, met ook nog eens drie prachtige tempels en ga heerlijk (slingerende) aapjes kijken…

Traditionele markt
Iedere dag is er in het hart van de stad, naast het Koninklijk Paleis, de traditionele markt van Ubud. Wil je het echte Bali ontdekken? Zorg dan dat je er vroeg bent. Van 06.00 tot 9.00 uur komen op de markt namelijk voornamelijk de locals inkopen doen. Na 9.00 uur wordt de markt langzaam omgebouwd tot een toeristische markt. Natuurlijk super leuk als je echte Balinese cadeautjes wilt scoren…

Lumbung Sari House of Coffee
Vraag je hotel of ze een chauffeur voor je kunnen regelen die je naar Lumbung Sari House of Coffee brengt, een tuin waar thee, koffie en kruiden groeien en waar je 5 soorten koffie en 5 soorten thee kunt proeven. Gratis! Je dient alleen te betalen voor een kopje van de duurste koffie van de wereld, de Luwak Coffee. Waarom deze koffie zo duur is? De koffieboon die voor deze koffie wordt gebruikt legt een nogal lange weg af: eerst wordt de koffieboon door de civetkat, luwak, opgegeten en vervolgens uitgepoept. Dan wordt de boon goed schoongemaakt (gelukkig), gedroogd en uiteindelijk gemalen tot koffie. Je begrijpt dat dit trage proces dan ook de reden is dat de koffie zo duur is. Wij betaalden omgerekend zo’n 5 euro voor een klein bakkie. En dat is echt heel duur voor Balinese begrippen. Het bakkie koffie was lekker, maar we kregen er toch een beetje een nare nasmaak van. De civetkat blijkt namelijk niet altijd goed behandeld te worden. Dus of we nog eens een ‘kopi luwak’ zullen nemen en of we het je echt moeten adviseren… we laten het aan jou over.

Legong Dance Konkinklijk Paleis
De Legong Dance voorstelling mag je absoluut niet missen! Behalve dat het podium voor de voorstelling prachtig is (de binnenplaats van het Ubud Palace) geeft de voorstelling je een geweldig kijkje in het echte Bali. Diverse traditionele dansen komen voorbij, zoals de Warrior Dance en de Legong Kraton Dance. De dansers zijn uitgedost in prachtige traditionele kledij, evenals de muzikanten die, uiteraard, typische Balinese muziek ten gehore brengen. De voorstelling duurt circa 90 minuten en is razend populair! We raden aan op de eerste dag dat je in Ubud bent, alvast kaartjes te kopen op het paleis zelf. Dat kan vanaf de middag in het Paleis of bij een van de verkopers buiten de poorten van het Paleis. Iedere dag is er een voorstelling. Kom een half uur voordat de voorstelling begint al naar het paleis. Het is namelijk vrije zit, dus zo kun je een mooi plekje uitzoeken. Hou er ook rekening mee dat het buiten is er dus ook muggen zijn. Kleed je daar goed op. De voorstelling wordt in principe op de binnenplaats van het paleis gehouden. Maar, mocht het regenen, dan verhuist alles naar de overdekte en open markthal aan de overkant. Zelfs tijdens de voorstelling! Dus ga lekker naar de voorstelling en laat je betoveren door al het moois dat de Balinese cultuur te bieden heeft!

Ubud Traditional Spa
Wil je toch even van het hotelterrein af en je een dagje in de watten laten leggen? Ga dan naar Ubud Traditional Spa voor een heerlijke en betaalbare massage! Zo heb je al een traditionele Bali massage voor c.a. 13 euro voor een uur! De Spa bevindt zich in het dorpje Payogan, vlak naast een tempel op zo’n 4 kilometer van Ubud af. Kijk voor de diverse massages op de website van Ubud Traditional Spa en reserveer tijdig. Vergeet niet het adres van het hotel door te geven: je wordt namelijk opgehaald en weer teruggebracht!