Willemstad, hoofstad van Curaçao

Willemstad is de hoofdstad van eiland Curaçao en de grootste stad van de kleine Antillen. Alleen al in de stad wonen 140.000 mensen van de in totaal ca 150.000 mensen die op Curacao wonen. Willemstad bestaat uit vier wijken: Punda, Otrobanda (betekent ‘overkant’), Scharloo en Pietermaai. Neem de tijd om de stad te verkennen, want er is voldoende te doen en te bekijken. Check onze tips en verken de stad!

Pontjesbrug
Je kunt er niet omheen als je in Willemstad bent; de Koningin Emmabrug, oftewel ‘Pontjesbrug’. Daar moet je natuurlijk overheen gelopen hebben! De brug verbindt de wijken Punda en Otrabanda die gescheiden worden door de Sint Annabaai. De brug drijft op 16 pontons op het water en is 168 meter lang en de enige drijvende houten draaibrug van de wereld! Wanneer er scheepvaart door de St. Annabaai moet, draait de brug tegen de klok in, in zijn gehele lengte naar de walkant. Als de brug open is, worden er een gratis veerponten ingezet.

Julianabrug
In de jaren ’60 werd begonnen met het bouwen van de Julianabrug als ontlasting voor het verkeer op de Pontjesbrug. Nadat de Julianabrug instortte in 1967, duurde het nog tot 1974 voordat de brug in gebruik kon worden genomen. De brug is maar liefst 56 meter hoog, waardoor de meeste cruise- en vrachtschepen er gemakkelijk onderdoor kunnen. Sinds de opening van de brug in 1974, is de Pontjesbrug alleen nog maar voor voetgangers toegankelijk.

Handelskade
De Handelskade is dé meest bekende en gefotografeerde straat van Curaçao. Door de gekleurde en in Hollandse koloniale sfeer geveltjespanden wordt Willemstad ook wel het ‘Amsterdam van het westelijk halfrond’ genoemd. Het geelgekleurde Penha gebouw op de hoek van de Handelskade is wel een van de mooiste gebouwen van Punda. Achter de Handelskade begint het winkelgedeelte van Punda met nog meer mooie koloniale en gekleurde panden. Het mooiste uitzicht op de Handelskade heb je vanaf het aan de overkant gelegen restaurant De Gouverneur.

Wandeltours door oud Willemstad
Maak een wandeltour door de historisch binnenstad van Willemstad (sinds 1997 werelderfgoed) en de wijken Punda, Sharloo of Otrobanda met een gids en laat je verrassen door de mooie verhalen! Dé manier om de stad te leren kennen! Meer info via Otrabanda Pundatours.

De wijk Pietermaai
We benoemen de wijk Pietermaai even apart, omdat dit echt een wijk in opkomst is. Een paar jaar geleden wilde je hier namelijk echt niet komen: de wijk was vervallen en het was er niet veilig. Gelukkig worden steeds meer panden opgekocht en kleurrijk opgeknapt. Bedrijfjes, horeca en hotels zijn hier nu gevestigd en er komen er steeds meer bij. Het is een kleurrijke en gezellige wijk geworden die je niet mag overslaan! Zo barst de Nieuwstraat van gezellige restaurantjes. Maar ook op de Pietermaai en de Penstraat vind je leuke restaurants en sfeervolle (boutique) hotels. Je vindt hier veel straatkunst, waarmee (nog) vervallen panden opgeleukt worden. Een gezellige en inmiddels weer levendige wijk op loopafstand van het centrum van Willemstad. Lees meer over de wijk Pietermaai.

Fort Amsterdam
In het statige gebouw van Fort Amsterdam, aan de Sint Annabaai in Punda is momenteel de regering van Curaçao gevestigd. Vroeger moest dit fort uit 1635 piraten en andere vijanden buiten de stad houden. Het fort bestaat momenteel uit een gouverneurspaleis, een binnenplaats en de Fortkerk, de oudste kerk van Curaçao. In de kerk is een klein museum. Het fort is geopend voor toeristen van ma-vr van 10.00 – 13.30 uur.

Rif Fort
Binnen de 1,5 meter dikke muren zijn nu winkels van luxe merken te vinden en diverse restaurants en bars. Vroeger moest het fort Willemstad beschermen tegen vijanden en stonden er ruim 50 kanonnen op de fortmuur. Opgepoten strand Rif FortBijna iedere avond is hier entertainment op het centrale plein, dus een leuke plek om ’s avonds heen te gaan. Aan de achterzijde van Rif Fort meren de enorme cruiseschepen aan. Vanaf de fortmuur (te bereiken via de trap naast het DE-barretje op het pleintje) zie je aan je rechterkant het enige hooggelegen opgespoten strand van Curaçao! Het behoort tot het Renaissance Curaçao Resort.

Drijvende vis-, groente- en fruitmarkt
Iedere vroege ochtend meren hier bootjes aan uit Venezuela en Curaçao met verse groente, vis en vers fruit. Venezuela ligt op ca 70 km varen van Curaçao vandaan. Omdat Curaçao zelf nauwelijks landbouw heeft, zien Venezuelaanse marktlui hun kans schoon om hun verse waar op Curaçao aan de man te brengen. Alles wordt aan wal uitgestald op marktkramen (dus niet echt drijvend…) en aan voorbijgangers (wandelend of rijdend) aangeboden. Leuk is om rond 08.00u, of zelfs eerder al de markt te bezoeken als de vissers met verse vis aanmeren en ter plekke de vis schoonmaken en verkopen. De drijvende markt ligt aan de Sha Caprileskade, om de hoek van de Handelskade in de wijk Punda. Aan het einde van de middag varen de bootjes weer terug naar Venezuela.