Geboortestad van Harry Potter

In Edinburgh is Harry Potter geboren. Hier heeft schrijfster J.K. Rowling het personage Harry Potter tot leven gebracht. Behalve dat het verder een super leuke stad is om te bezoeken, mag je als Harry Potter fan deze geboorteplaats natuurlijk niet missen! J.K. Rowling schreef hier haar eerste boek, nog in een café, achterin aan een tafeltje. Haar laatste boek schreef ze in een super de luxe hotel. Ontdek deze bijzondere plekjes in Edinburgh!

The Elephant House
The Elephant House is niet alleen een van de bekendste (eet)cafés van Edinburgh, het is ook nog de geboorteplek van Harry Potter. Hier bedacht en schreef J.K. Rowling namelijk haar eerste Harry Potter boek en dat staat dan ook duidelijk op het raam vermeld! Je kunt hier terecht voor een heerlijk bakkie koffie met een verse croissant, maar ook ’s middags voor een lunch of ’s avonds voor een eenvoudig diner. Als je achterin zit, heb je uitzicht op het kasteel en een begraafplaats waar J.K. Rowling haar inspiratie uit haalde. En ga vooral even naar het toilet: daar kun je op de muur berichtjes achterlaten… George IV Bridge 21

The Balmoral Hotel
Het laatste boek, Harry Potter en de Relieken van de Dood, schreef J.K. Rowling af in het dure Balmoral Hotel. Ze verbleef in kamer 552, die nu de J.K. Rowling suite wordt genoemd. In deze suite kun je overigens ook overnachten, maar dan moet je wel zo’n € 1100,- per nacht neertellen! Maar, dan heb je ook echt een J.K. Rowling suite, want “haar” bed staat er nog en het bureau waar ze de laatste woorden van het laatste boek schreef. Ook het marmeren beeld van de Griekse god Hermes staat nog in de kamer waarop Rowling schreef dat ze het laatste boek af had (“JK Rowling finished writing Harry Potter and the Deathly Hallows in this room (552) on 11th jan 2007.”). Het beeld was in eerste instantie weggehaald om hem veilig te bewaren, maar na een paar maanden werd hij weer op zijn originele plek geplaatst. Het beeld staat nu wel voor de veiligheid in een glazen vitrine. De deurklopper hebben ze geheel in Harry Potter stijl vervangen door een postuil. De kans is klein, maar misschien kun je een glimp van de kamer opvangen. Dus, waag een bezoek aan het Balmoral Hotel, 1 Princes Street.

Dungeon Tour en Ghost Tours
Deze tip hebben we er toch even bijgezet. Heeft niet direct iets met Harry Potter te maken, maar wil je je echt even zelf wanen in de duistere wereld, ga dan hier naartoe. Je gaat terug naar 1646, waarin pijn, angst, marteling en dood de overhand hebben. Hou je daar wel van? Bezoek dan The Edinburgh Dungeon. In deze diepe kerkers van Edinburgh beleef je de donkere tijden van Schotland. Let wel op, je moet stalen zenuwen hebben en het kan eng zijn voor jonge kinderen.
Voor meer informatie kijk op de website van The Dungeons. Tip: via de website kun je vooraf met korting toegangstickets aanschaffen. Adres: 31 Market Street.
Ook kun je in Edinburgh diverse Ghost Tours maken. Deze vinden in de middag en avond plaats. De organisatie Mercat Tours biedt verschillende Ghost Tours aan. Let op dat als je kaartjes wilt kopen, je voor een middagtour al de dag van te voren tickets moet halen en voor de avondtour in de ochtend van de tourdag, anders heb je grote kans dat de tour vol zit. Kaartjes kun je kopen bij de Tourist Office op Princes Street, of bij Mercat Tours op 28 Blair Street.