Harry Potter filmlocaties in Londen

In Londen barst het van de locaties die zijn gebruikt voor de Harry Potter films! We hebben er zoveel mogelijk voor je op een rijtje gezet. Wil je ze allemaal zien, dan red je dat misschien niet in een dag, want de filmlocaties zitten aardig verspreid door de stad. We hebben daarom een wandelroute voor je uitgestippeld die langs de vele filmlocaties loopt die in het centrum van de stad te vinden zijn. Zo loop je geen onnodige meters en mis je er geen een, én geniet je ook optimaal van de mooie stad! We hebben onderstaande filmlocaties daarom zoveel mogelijk in de logische volgorde van de wandeling gezet.

Wandelroute filmlocaties Londen
De beste manier om Londen te zien, is natuurlijk te voet. Wij hebben toen wij in Londen waren veel filmlocaties te voet bezocht. Het leuke is dat je dan het meeste meekrijgt van de stad en natuurlijk ook onderweg heel veel leuke plekjes ziet. In deze wandelroute hebben we veel filmlocaties gestopt, die je ook hieronder in de tips kunt vinden. De route hebben we samengesteld in Google Maps en is totaal 5,4 miles (8,6 km). Via deze Google Maps link, kun je de gehele route nog eens vinden, mocht je deze bijvoorbeeld in Londen op je mobiel willen openen, of thuis nog even willen uitprinten. De route begint bij Leadenhall Market en eindigt bij The Strand. In de route zijn de volgende filmlocaties opgenomen (lees in de tips er meer over) Ingang Lekke ketel (Leadenhall Market en daarna Borough Market), Millennium Bridge (met zicht op de St. Paul’s Cathedral), The London Eye, Lambeth Bridge, Westminster metrostation, Ministerie van Toverkunst, Wegisweg, Piccadilly Circus en de Goudgrijpbank (The Strand). We hebben bij de filmlocatietip gezet of het is opgenomen in de wandelroute. We adviseren wel nog een kaart te kopen bij het de Touristoffice.

Ingang Lekke Ketel (in wandelroute)
Twee verschillende locaties zijn gebruikt in de Harry Potter films voor de ingang van de Lekke Ketel.
HP Londen Glass House Lekke ketelEentje bevindt zich in Leadenhall Market; een leegstaande winkel in de film. In het echt is deze leegstaande winkel de brillenzaak ‘The Glass House’ gelegen op 42 Bull’s Head Passage. Leadenhall Market is ook de inspiratie geweest voor Wegisweg (zie de andere tip). HP Londen Lekkende Ketel bloemenzaakDe andere ingang die in de film ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’ is gebruikt, bevindt zich op Borough Market en is in werkelijkheid de ingang van een bloemenzaak.

St. Paul’s Cathedral en Millennium Bridge (in wandelroute)
HP Londen St. Pauls CathedralDe draaitrap van St. Pauls’ Cathedral is gebruikt in de film ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’ waar hij dienst deed als trap naar het klaslokaal van professor Zwamdrift.
Sowieso is de kathedraal de moeite van het bezoeken waard. Het is niet alleen prachtig van binnen, maar je hebt bovendien een geweldig uitzicht over Londen! De kathedraal ligt in het verlengde van de Millennium Bridge.

Millennium Bridge (in wandelroute)
HP Londen Millennium Bridge filmIn ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’ is de kathedraal (zie hierboven) ook te zien wanneer de dooddoeners door Londen vliegen en op hun weg de Millennium Bridge vernielen.

The Londen Eye (in wandelroute)
In de film ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’ is The London Eye te zien (zie kaart): een reuzenrad gelegen aan de rivier de Thames. Een aanrader om daar eens een ritje in te maken, want je hebt van hieruit een prachtig uitzicht over de stad en je zult in een oogopslag veel bekende filmlocaties spotten! Bijvoorbeeld de Big Ben en de brug die naar de Big Ben leidt: de Westminster Bridge, die de dooddoeners passeren als ze Londen binnenvliegen. Ook de Tower Bridge zie je in deze scène. Een prachtig uitzicht dus vanuit The London Eye, maar je moet geen last hebben van hoogtevrees, want hoog gaat dit rad wel!

The Lambeth Bridge (in wandelroute)
HP Londen Lambeth bridge filmZuidelijk van de London Eye ligt de Lambeth Bridge. Op deze brug is de scène opgenomen waarin de Collectebus zich perst tussen twee rode dubbeldekkerbussen in de film ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’.

Metrostation Westminster (in wandelroute)
In ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’ lopen meneer Wesel en Harry door het metrostation Westminster (zie kaart) op weg naar Harry’s hoorzitting in het Ministerie van de Toverkunst. Harry legt Meneer Wesel uit hoe hij de metropoortjes openkrijgt.

Ministerie van Toverkunst (in wandelroute)
HP Londen Ministy of Magic bezoekersingang filmHet Ministerie van Toverkunst kan door bezoekers bereikt worden via een telefooncel. Voor de film is een telefooncel op Great Scotland Yard (zie kaart) geplaatst. Van deze bezoekersingang maakte Harry, samen met Rons vader Arthur, gebruik om naar de rechtszaal te kunnen komen. De telefooncel is er voor de scène neergezet. Ook in latere films is deze locatie gebruikt als filmlocatie. In ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’ is het overigens een toilet dat toegang biedt tot het Ministerie van Toverkunst.

Wegisweg (in wandelroute)
HP Londen Leadenhall MarketVoor schrijfster J.K. Rowling was Cecil Court het winkelstraatje dat haar inspireerde voor de Wegisweg. Hier vind je net als in de film allemaal leuke kleine winkeltjes. Echter, het decor van de Wegisweg is Leadenhall Market (Gracechurch Street op kaart).

Goodwins Court (in wandelroute)
Deze plek is niet als filmlocatie gebruikt. HP locatie Goodwins Court Cecil CourtMaar, we hebben deze in de wandelroute opgenomen, omdat het echt een buurtje is die zo in de film zou kunnen worden gebruikt! Vooral de bolle ramen van de woningen zouden niet misstaan in de Wegisweg. Goodwins Court staat niet in de Google Maps link, maar is slechts 1 minuut lopen van Cecil Court. De moeite van het “omlopen” waard dus! Zie op de foto hiernaast de wandelroute.

Piccadilly Circus (in wandelroute)
In deel 1 van ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’ vertrekken Harry, Ron en Hermelien hals over kop van de bruiloft van Bill Wesel wanneer zij erachter komen dat Rufus Schobbejak is overleden en het Ministerie van Toverkunst in handen is gekomen van Voldemort. Ze verdwijnselen naar een dreuzelcafé waar ze denken veilig te zijn, totdat er twee dooddoeners arriveren. Ze vluchten naar buiten en worden bijna geraakt door een rode dubbeldekkerbus. Deze opnamen zijn in het donker gemaakt op Piccadilly Circus.

De Goudgrijp Bank (in wandelroute)
Het interieur van het Australia House (ambassade van Australië) is in de eerste film van Harry Potter te zien. Hagrid neemt Harry mee Londen in naar de Goudgrijp Bank (tovenaarsbank) waar diep onder de grond heel wat galjoenen liggen. HP Londen Goudgrijp filmHarry heeft tovenaarsgeld geërfd van zijn ouders dat daar goed bewaard ligt. De ‘Exibition Hall’ van het Australia House is het decor van de binnenkant van de Goudgrijp Bank. De ambassade is van ma – vr geopend van 9.30 – 11.30 uur voor het aanvragen van een visum. Dus als je een blik naar binnen wilt werpen… Het Australia House is te vinden op the Strand (zie kaart, hoek Aldwych), metrostation Temple.

Reptielenhuis
Het Reptielenhuis bevindt zich in de Londen Zoo (Regent’s Park). HP Londen Londen Zoo filmHier is de scène opgenomen uit ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ dat Harry erachter komt dat hij met slangen kan praten. Iedere dag geopend van 10.00 – 18.00 uur.

Grimboudplein 12
Het huis op Grimboudplein 12 is het ouderlijk huis van Sirius Zwarts. Het huis dient als Hoofdkwartier voor de Orde van de Feniks. HP Londen Grimmauldplein 12 filmHet decor voor de buitenkant van het huis bevindt zich op Claremont Square 23-29 (bevindt zich ten Noorden van het centrum), te bereiken met metrostation Angel.

St. Pancras Station
Wanneer je met de trein van Londen Heathrow naar je hotel bent gegaan, heb je deze filmlocatie waarschijnlijk al even gezien: St. Pancras Station. In de film doet de buitenkant van dit treinstation dienst als King’s Cross Station dat er in werkelijkheid direct naast ligt. Vanaf dit station vertrekt de Zweinstein Express. Wanneer Harry en Ron in de film ‘Harry Potter en de Geheime Kamer’ te laat zijn voor de Zweinstein Express, besluiten ze met de betoverde Ford Anglia de trein in te halen en vliegen ze over dit prachtige station (we hebben de vliegende Ford Anglia er even voor je ingephotoshopt…).

Spoor 9 ¾
De muur die toegang geeft tot spoor 9¾, waarvandaan de Zweinstein Express vertrekt, bevindt zich tussen spoor 4 en 5 in King’s Cross Station. En wil je zelf ook met je bagagewagen door de muur? Speciaal voor de fans van Harry Potter is er een half uit de muur stekende bagagecar te vinden met daarboven het bordje ‘platform 9 ¾’. HP Londen Shop Platform 9 ¾ Kings KrossDeze bevindt zich in de nieuwe vleugel van het station: het Western Departures Concourse in King’s Cross Station. Houd er wel rekening mee dat je in de rij moet staan om op de foto te kunnen. Naast het platform is een geweldige Harry Potter shop te vinden waar je te gekke souvenirs uit de Harry Potter films kunt kopen!

Warner Bros. Studio Tours
In maart 2012 opende Warner Bros. Studio Tours zijn deuren in Noord London. In een grote oude vliegtuigloods kun je een uitgebreide tour krijgen van zo’n 3 uur, waarin je een kijkje achter de schermen krijgt van de Harry Potter films. Je ziet vele van de bewaard gebleven filmsets, zoals de Grote Zaal, het kantoor van Perkamentus, het huis van Hagrid en Wegisweg. Je ziet hoe de special effects zijn gemaakt en ziet de artifacts van dichtbij! Je kunt het enorme schaalmodel van Zweinstein bewonderen dat gebruikt is voor vele filmopnamen. En je kunt zelf op een bezemsteel vliegen en boterbier drinken. In maart 2015 werd de studio uitgebreid met spoor 9¾ en de Hogwart Express, waar je zelfs in kunt zitten! Warner Bros. Studio Tours bevindt zich op 32 kilometer ten Noorden van het centrum van Londen. Je kunt er met de metro heen: neem hiervoor de London Overground tot het eindpunt Watford Junction (hiervoor heb je een speciaal metrokaartje nodig). Vanaf daar heeft Warner Bros. London Tours bussen ingezet die om de 15 minuten je naar de studio brengen (kosten p.p. ca. 2 pond). Houd rekening met een reistijd van ongeveer 1,5 uur. Reserveer van tevoren kaartjes voor de tour.