Ibiza doe-tips

Ibiza is niet alleen maar zon, zee en strand. Of de blaren op je voeten dansen in een van de te gekke clubs zoals Pacha, Amnesia en Ushuaia. Nee, Ibiza is echt meer dan dat! Huur een auto en ontdek het echte Ibiza. Bezoek een hippiemarkt, of ga groen in Casa Verde. Of slenter heerlijk door de kronkelende straatjes van Dalt Vila. Hier een aantal tips, die je toch ook echt moet hebben gedaan om het echte Ibiza te leren kennen!

Slenteren door de straatjes van Dalt Vila – Ibiza Stad
Ook als het weer te wensen overlaat, is het heerlijk om door de straatjes van Dalt Vila te slenteren. Ibiza Stad bestaat uit een boven- en benedenstad. De benedenstad biedt vele gezellige winkeltjes en restaurantjes en de haven waar ook cruiseschepen aanmeren. De bovenstad heet Dalt Vila en wordt omringd door stadsmuren. Loop door de hoofdpoort, Portal de zes Taules en loop naar het hoogste punt Catedral de Santa María de las Nieves waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt! Uiteraard bieden de vele smalle straatjes ook gezellige winkeltjes en kleine cafeetjes. Zin in een museum? Er zijn er drie: Museu d’Art Contemporani (hedendaagse kunst), Museu Arquelògic (archeologisch) en Galeria Paco Polenghi (o.a. schilderijen).

Echte hippies op een authentieke hippiemarkt – San Juan
Je hebt diverse hippiemarkten op Ibiza. Bijvoorbeeld Las Dalias en Punta Arabi. Grote markten en vrij commercieel. Daarom niet echt de keuze van Reis in de Wereld. Wij worden blijer van bijvoorbeeld de kleine en gezellige markt in San Juan. Een echte authentieke hippiemarkt. Als je dit dorp bezoekt, ga je terug in de tijd. Hier vind je nog de alternatieve levensstijl zoals de hippies die hadden. De hoofdstraat biedt typisch Ibiziaanse witte huisjes met stalen balkonnetjes. Hier en daar ruik je knoflook en hoor je de koffiemachines vanuit de kleine barretjes. Op zondag is er de locale kleurrijke en relaxte markt. Deze markt is niet groot, maar je vindt er vooral veel locale producten en je waant je echt in het oude sfeervolle Ibiza. Neem vooral een flesje zelfgebottelde Hierbas Ibicencas mee: een heerlijk ca. 9% alcoholisch kruidig drankje met anijssmaak. Daarnaast vind je op de markt kraampjes met o.a. biologische producten, kunst, kleurrijke kleding, sieraden, instrumenten… nou ja, je moet het gewoon zelf zien en beleven! De markt is van 10.00 – 15.00 uur. Ben je uitgesnuffeld, ga dan voor een lekkere bak koffie met zelfgemaakt taartje, of een (biologische) lunch naar Sabores Naturales, of voor een lunch of diner naar The Giri Café (zie onder ‘eten en drinken’).

Vlooienmarkt Sant Jordi
Wil je lekker struinen door tweedehandsspullen? En heb je nog ruimte in je koffer? Ga dan naar de voormalige paardenrenbaan (hypodromo) in Sant Jordi, op slechts 3 km van Ibiza Stad af: Mercadillo Sant Jordi. Op zaterdag staat het hier helemaal vol met kraampjes van particulieren die van hun oude spulletjes af willen. En net als in San Juan is het hier ook echte hippies spotten! Het is een heel populaire markt, dus kom op tijd, anders wordt parkeren lastig. Parkeren is wel gratis. Het is echt een te gekke vlooienmarkt, waar je tussen soms ook zooi, mooie schatten kunt vinden! Wie weet vind je net dat vaasje, die LP, dat sierraad of kledingstuk dat je altijd al wilde hebben. En, voor bijna nop! Alleen geopend op zaterdag tussen 08.00 – 15.00 uur. Check de website Mercadillo Sant Jordi voor meer info.

Uitkijktoren Es Savinar
Je hebt een prachtig uitzicht op het eiland Es Verdà vanaf het uitkijkpunt Es Savinar. Om daar te komen, neem je de weg naar Es Cubells en sla je af richting Cala d’Hort. Voordat je het strand bereikt, ga je links op de zandweg. Rij een stuk door totdat je op een parkeerplaatsje komt. Hier zie je een, vrij onduidelijk, bordje met daarop de te wandelen route. Je kunt kiezen tussen twee looppaden. Neem die rechtdoor naar Torre des Savinar, ook wel bekend als Torre del Pirata of Torre des Cap des Jueu. De uitkijktoren stamt uit 1756 en was een uitkijkpost voor piratenschepen. Vanaf hier kun je ook een geweldige zonsondergang zien! Het is wel klimmen en klauteren, dus hou daar rekening mee.

Hollands shoppen in SLUIZ – Santa Gertrudis
Ook op Ibiza regent het wel eens. En wat kun je dan doen? Nou, een bezoek brengen aan shopparadijs SLUIZ in Santa Gertrudis! Op de weg van Sant Miguel naar Santa Gertrudis bij km4 ligt dit shopwalhallah van maar liefst 6.000m2. In 2006 gestart door Nederlanders (vandaar de koeien…) met een kleine winkel, maar inmiddels flink gegroeid. Kleding, meubels, (interieur)accessoires, hebbedingetjes, een barretje op het binnenpleintje en sinds kort ook een kleurrijk restaurant buiten. Hier kun je makkelijk een paar uurtjes schuilen voor het slechte weer. Check ook de website SLUIZ.com, want ze hebben geregeld leuke evenementen!

Huur een auto!
De beste manier om het eiland te verkennen, is natuurlijk met een huurauto. Wij huren onze auto altijd bij SME Rental Cars in Ibiza Stad. Ze leveren op het hele eiland. De eigenaar heet Juan (hoe kan het anders) en zijn auto’s zijn prima en zijn service perfect. Aanrader! Maar, wil je op een bijzondere manier het eiland verkennen? Dakje open, avontuurlijk rijden in een gekleurde…eend? Huur dan je auto bij Ducks United. Vanaf 153€ voor 3 dagen zit je in een toffe Duck 2CV! Check de website van Ducks United.

Terug in de tijd met een bezoek aan La Casita Verde
Dit ‘kleine groene huisje’ ligt in een vruchtbare vallei bij Sant Josep en laat de bezoekers op een verrassende manier een alternatieve levensstijl zien. Verwacht er niet heel veel van, want het is vrij kneuterig opgezet, maar dat vonden wij nou juist zo leuk. Er zijn gebouwen van gerecyclede flessen, blikjes en hout, alternatieve woonruimtes in de vorm van boomhutten, veldjes met medicinale kruiden, akoestische muzieksessies en ontspannende massages. Ook kun je hier heerlijke verse sapjes drinken en natuurlijke beautyproducten uitproberen. En, je kunt hier heerlijk lunchen (van 14-16uur). Wat de pot schaft. En vergeet niet zelf je bordje af te wassen… Op zondag is er open huis van 14.00 tot 19.00 uur: check de website Casita Verde voor actuele info. Je dient wel ter plaatse lid te worden voor €10,-, maar daarvoor heb je gratis toegang en lunch! Neem daarvoor je ID mee. Mocht je geen navigatie hebben, dan hierbij de routebeschrijving van Casita Verde zelf vanaf San Antonio: Neem de hoofdweg naar Ibiza Stad en ga door de tunnel (San Rafael). Als je de tunnel uitrijdt ga rechtdoor op de rotonde en vervolg 500 meter bergafwaarts en ga 150 meter voor de volgende rotonde rechtsaf. Hier bevindt zich ‘Parc de Bombers’ (brandweer) en restaurant Dos Lunas. Met de brandweer aan je linkerhand en het restaurant rechts volg de weg 100 meter met de bocht mee. Je bevindt je nu op een smalle asfaltweg en deze
volg je voor 6 km. Na deze 6 kilometer gaat deze weg weer bergafwaarts en na 400 meter zie je een zandweg rechts met een grote groene vlag (alleen op zondag). Rij hier door naar beneden en na 100 meter zie je een ‘Casita Verde’ parkeerbord. La Casita Verde, Apartado Correo 441, San Antonio.