Italië auto’s en motoren

Als echte auto- en/of motorliefhebber kom je prima aan je trekken in Italië. Zo kun je genieten van een rijdend museum tijdens de jaarlijkse Mille Miglia. Maar kun je ook een van de vele musea en fabrieken bezoeken van de meest luxe merken, zoals Ferrari en Lambourghini. Reis in de Wereld heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet, waarvan je er zelfs vele gemakkelijk met elkaar kunt combineren, aangezien de musea niet ver van elkaar uit de buurt liggen. Wij voelen een exclusief autoreisje aankomen…

Mille Miglia – Brescia
Ben je dol op oldtimers en ga je in mei naar Italië? Dan móet je echt proberen de Mille Miglia mee te pakken. De Mille Miglia is een legendarische autorace die stamt uit 1927. De afstand is 1000 mijl (mille miglia…). De Mille Miglia is geboren als autorace en werd van 1927 tot 1957 georganiseerd. Nu wordt de route jaarlijks gereden door oldtimers uit 1927-1957. Het is niet meer een race zoals vroeger, maar het doel is wel: het einde halen! En helaas, met zulke oude auto’s haalt niet iedereen de eindstreep… Iedereen mag meedoen, mits de deelnemende auto een geboortejaar heeft tussen 1927-1957. Maar, vanwege het grote aantal aanmeldingen en het maximaal van ca 450 deelnemers, word je ingeloot. Daarnaast zijn de voorwaarden om mee te mogen doen streng. Deelnemen aan de Mille Miglia is dus echt bijzonder! De exacte route kan per jaar ietwat verschillen, maar in grote lijnen gaat de reis van Brescia, in Toscane, naar Rome en terug. Op de officiële website vind je alle info over de route.
Mille Miglia Brescia Italie 2 De race duurt totaal vier dagen en in 2018 is de Mille Miglia van woensdag 16 t/m zaterdag 19 mei. Je kunt natuurlijk gedurende deze dagen de rijders volgen door bijvoorbeeld lekker op een terrasje te zitten langs de route en met een heerlijke cappuccino te genieten van de langsrijdende museumstukken. Maar, wat wij echt super leuk vonden, is de startdag meemaken vanaf Brescia. De race start om 14.00uur, maar vooral ook de uren voorafgaande aan de start zijn de moeite waard! Dan worden namelijk alle deelnemende auto’s gekeurd en wachten ze in de stad op het startsein van de vierdaagse race. Brescia is dan net een openluchtmuseum vol oldtimers! Geweldig! Lukt het niet om op de woensdag bij de start te zijn? Kom dan op de laatste dag, de zaterdag, naar de stad. Vanaf een uur of 16.00 druppelen de oldtimers weer de stad in en is het de hele middag en avond een groot feest in de stad. We raden wel aan met de trein te komen (als je niet in Brescia logeert), want je kunt, zoals je zult begrijpen, je auto niet meer gemakkelijk kwijt in de stad.

Museo Mille Miglia – Brescia
Behalve de start en aankomst van de Mille Miglia, biedt deze stad meer voor de autoliefhebbers: Museo Mille Miglia. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster Saint Eufemia en hier vind je de gehele geschiedenis van deze nog steeds populaire autorace. Viale della Bornata 123, aan de rand van het centrum. Meer info op de website van Museo Mille Miglia.

Museo Casa Enzo Ferrari & Museo Ferrari – Modena & Maranello
Een walhallah voor de Ferrari liefhebber. Tientallen Ferrari’s uit verschillende bouwjaren staan in dit museum opgesteld in een chique setting. Zoveel prachtige opgepoetste Ferrari’s zie je niet snel bij elkaar! Omdat de collectie op de een of andere manier altijd een link heeft met Enzo Ferrari, de man achter het automerk Ferrari, zul je weinig moderne Ferrari’s zien. Na het bezoeken van dit museum nog steeds niet genoeg van Ferrari? Op nog geen 20 km afstand, in Maranello, is het Museo Ferrari, waar je nog meer Ferrari’s kunt bewonderen en dan vooral Formule 1 wagens. Je kunt een combinatieticket kopen, waarmee je met een shuttle naar het Ferrari Museum kunt. Je kunt zelfs een complete dagtour boeken waarin je ook een bezoek brengt aan o.a. een wijngaard (met proeverij), het Pavarotti Museum en de stad Modena. Zie alle mogelijkheden bij info&tickets op de Ferrari website.

Maserati fabriek en showroom
Op loopafstand van het Museo Casa Enzo Ferrari ligt de fabriek van Maserati waar sinds 1940 de Maserati’s van de productieband rollen… Helaas is de fabriek niet toegankelijk, maar er is wel een showroom en een klein winkeltje met merchandise. Dus als je toch in de buurt bent…

Lamborghini Museum en fabriek
Het is “kijken, kijken, niet aankomen” in het Lamborghini Museum in Sant’ Agata Bolognese, want hier staan toch echt een van de duurste auto’s van de wereld! Je vindt hier schatten uit het verleden en het heden, zoals de Miura en de Reventon. De collectie wisselt geregeld, dus het is verder een verrassing wat je hier aantreft. Naast het museum bevindt zich de fabriek, waar je een “Lambourghini Factory Tour” kunt boeken. Dit kan ook in combinatie met een bezoek aan het museum. Check de Lamborghini website voor de mogelijkheden, openingstijden en de prijzen. Net als in het Ducatimuseum moet je de tour vooraf reserveren. En een tip: neem ook even de tijd om buiten de poorten van de fabriek te staan. Geregeld komen verse Lambourghini’s naar buiten voor een testrit. Genieten! Via Modena 12, Sant’Agata Bolognese.

Ducati Museum en fabriek
Ben je meer een motorfan dan een autofan en dan specifiek van het Italiaanse merk Ducati? Dan kun je je lol op in het Ducati Museum. Hier vind je ruim 90 jaar geschiedenis van het (o.a.) herkenbare rode monster. Het museum is maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 09.00 – 18.00 uur. Maar wil je het helemaal goed doen, dan moet je natuurlijk zien hoe de Ducati gemaakt wordt. Naast het museum zit de fabriek. Je kunt een combinatieticket kopen van bezoek aan het museum en een guided tour door de fabriek. Maar, dan moet je wel vooraf reserveren. Helaas is de fabriek niet op zaterdag open en ook tijdens de warme zomermaanden is de fabriek een aantal weken gesloten. Check daarom de Ducati website voor de openingstijden en tourmogelijkheden. Via Antonio Cavalieri Ducati 3, Bologna. (inderdaad, hoe cool is dat: de straatnaam is zelfs Ducati…)