Italië Cinque Terre route

Wij hebben de Cinque Terre in een dag bezocht. En een prima manier om dat te doen, is met de trein! Wij zijn gestart vanuit Bonassola, waar we ook overnachtten (zie bij hoteltips waar). Met de trein ga je eenvoudig van dorp naar dorp. We vertellen je per dorp wat voor leuke ontdekkingen wij hebben gedaan!

Wij hebben de Cinque Terre in een dag bezocht. En een prima manier om dat te doen, is met de trein! Je kunt ook de route lopen, maar door een tsunami van modder in 2011 kan de beroemde Vijfdorpentocht (11 km, 5 uur wandelen) niet helemaal gemaakt worden te voet. Dit omdat nog niet alle wandelpaden vrij zijn. Check de Cinque Terre website voor de meest up to date informatie. Wij hebben de tocht met de trein gemaakt en zijn begonnen in Bonassola, waar wij overnachtten. Met de trein ga je eenvoudig van dorp naar dorp. Vergeet overigens niet je treinkaartje af te stempelen en te kijken wanneer je trein weer naar het volgende dorp vertrekt. Hieronder onze route met natuurlijk ook leuke tips van eettentjes.

Route
Reis in de Wereld deed de Vijfdorpentocht in deze volgorde: Bonassola – Monterosso – Vernazza – Corniglia – Riomaggiore – Manarola – Bonassola. Wil je toch een stukje lopen, loop dan tussen Vernazza en Corniglia. Dit duurt 1,5 uur. Vlak voor de start van het wandelpad, staat een informatiehuisje. Behalve dat je hier een ticket moet kopen, kun je ook hier informatie vergaren of de route geheel beloopbaar is.

Monterosso al Mare
Het eerste plaatsje dat je aandoet is Monterosso al Mare met gestapelde huisjes in de typische kleuren geel, rood en roze. Dit is het populairste dorpje, maar daarmee ook gelijk veel toeristischer met veel cocktailbars en souvenirwinkels. Vergeet niet naar de vertrektijd van de trein te kijken, voor de reis naar het volgende dorpje Vernazza. Voor de ervaren wandelaars: je kunt lopen naar het volgende dorp Vernazza: Een goed begaanbaar pad en schitterend uitzicht, maar wel een zware wandeling die ca 2 uur duurt. Informeer weer even naar de begaanbaarheid ter plaatse.

Vernazza
Dit dorpje kenmerkt zich ook door gele, rode en roze huisjes, maar is veel authentieker. Het heeft een prachtige baai. Aan de linkerkant van de baai zie je een smal trappetje omhoog. Bovenin vind je een restaurantje waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de baai.
Snacktip: Bati Bati Friggitoria, hoofdstraat, voor de bocht, aan de rechterkant. Geniet met een vers gefrituurd visje uit een puntzak van het uizicht vanaf de baai.
Lopen naar Corniglia: 1,5 uur

Corniglia
Het dorpje Corniglia ligt niet direct aan zee, maar 100 meter erboven, waardoor je eerst een trap op moet van 377 treden om het dorpje te bereiken! Maar, dan word je boven ook beloond met een prachtig uitzicht over de 4 andere dorpjes! En, overal om je heen wordt wijn verbouwd. In de hoofdstraat Via Fieschi vind je dan ook allerlei terrasjes waar je heerlijke wijnen uit de streek kunt proeven.
Borreltip: Enoteca il Pirun, Via Fieschi 115, voor typische Italiaanse gerechten en heerlijke wijn. Probeer de wijn uit de streek: Vernaccia di Corniglia
Omdat we door willen naar Manarola, adviseert Reis in de Wereld de trein te nemen.

Riomaggiore
Onderweg passeer je ook het dorpje Manarola, maar deze rijden we voorbij, omdat we daar een restaurant-tip hebben, dus die bewaren we voor het laatst! Loop in Riomaggiore vooral naar de baai, want vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over het dorp met de gestapelde huisjes die zo typisch zijn voor de Cinque Terre. Reis in de Wereld vindt dit toch wel het mooiste dorpje met zijn vele kleine straatjes en het prachtige uitzicht vanaf de baai naar zowel de zee als naar het dorp!
Via dell amore sign Italie
Sinds april 2015 kun je weer de beroemde Via dell’Amore bewandelen waar je een wand vol liefdesbetuigingen vindt. Tot toen was deze liefdesweg namelijk gesloten omdat in 2012 een rotsblok was gevallen op het pad, met het trieste resultaat van vier doden. Sindsdien werd de weg te gevaarlijk bevonden en was daarom afgesloten. Informeer toch voor de zekerheid of alles te belopen is. Toen wij de laatste keer checkten, was het deel vanaf Riomaggiorre nog gesloten. Is deze toch geopend, dan raadt Reis in de Wereld zeker aan deze te bewandelen! Het is slechts 25 minuten wandelen. Vlak voor de start van de Via dell’Amore vind je een hekwerk waar vele liefdesparen een slotje hebben gehangen als bevestiging van hun liefde. Tip: Neem een hangslot mee om de liefde van jou en je geliefde voor eeuwig te vergrendelen aan het hek aan het begin van de weg, of, als de Villa dell’Amore open is, aan een van de hekken op deze route!
Kun je niet naar Manarola wandelen? Geniet dan aan het begin van de Villa dell’Amore van het prachtige uitzicht vanaf het selfservice-restaurant A pie de má. Hier kun je een heerlijk glaasje lokale witte wijn drinken: Cinqueterre D.O.C., met een kaasplankje, voordat je met de trein naar Manarola rijdt. Het restaurantje is op loopafstand van het station.

Trattoria Dal BillyManarola
Zoek het vooral hogerop in dit dorp, voor het mooiste uitzicht over het stadje! Bijvoorbeeld door lekker te gaan eten in Trattoria Dal Billy!

Onze restauranttip is dan ook Trattoria Dal Billy, een restaurantje dat ligt in het minder-toeristische gedeelte van Manarola. De meeste toeristen blijven hangen in het haventje. Wij liepen de steile hoofdstraat op naar boven waar de kerk staat. Iets verder door zit het restaurant, waar je een perfect uitzicht hebt over de haven en ’s avonds kunt genieten van de ondergaande zon. Vers en goed eten voor een schappelijke prijs! Wel even reserveren, want het is een geliefd restaurant! Via Rollandi 122, +39 0187 920628.