Het ommuurde Lucca

Lucca is een stadje waar je heerlijk een dag kunt wandelen, slenteren, winkelen en lekker kunt eten en drinken! In dit historische Toscaanse stadje vond Reis in de Wereld leuke adresjes. Het oude centrum van Lucca is omgeven door een stadswal die geheel te bewandelen is. Lucca wordt ook wel de stad van honderd kerken genoemd. Op bijna iedere hoek vind je dan ook een kerk! Zoals San Michele, die alleen al een voorgevel heeft waar je uren naar kunt kijken. Onmisbaar is een bezoek aan Piazza del Anfiteatro in het midden van de stad.

Piazza del Anfiteatro
Dit pleintje ligt op de plek van het voormalige Romeinse amfitheater, dat zich nog laat zien in de paar overgebleven arcaden die in de Romeinse tijd door dieren en gladiatoren als toegang werden gebruikt. Camden Town Lucca ItalieWil je een souvenirtje (lees: iets van Pinoccio) meenemen? Ga dan naar het winkeltje Camden Town. Die staat vooooool met van alles van Pinoccio, oftewel Pinocchio. Heel populair hier in Lucca en omstreken. Niet zo gek, want de schrijver van de Pinocchio boeken, Carlo Collodi, komt uit het gelijknamige stadje Collodi, dat vlakbij Lucca ligt.

Torre Guinigi
Een prachtig uitzicht over Lucca heb je vanaf de Torre Guinigi.
Torre Guinigi ItalieJe herkent de 45 meter hoge toren niet alleen aan de hoogte, maar ook aan de eiken die op de top staan! De bomen werden door de familie Guinigi geplant als symbool voor de wedergeboorte. Je kunt de toren in en via ruim 200 treden naar de top klimmen. Echt de moeite waard, want het uitzicht is geweldig!

Koffietijd in bakkerij Taddeuci
Het is er niet goedkoop, maar bakkerij Taddeucci op de Piazza San Michele 34 staat bekend om zijn lekkerste buccellato. bakkerij Taddeucci Piazza San Michele Lucca ItalieEen buccellato is een stevige koek in de vorm van (meestal) een tulband, maar is ook als rond brood verkrijgbaar. Het is een typische lekkernij uit Lucca dat smaakt naar knapperig vers zoet brood met rozijnen en anijszaad.

Restaurant- en cafétips
Het barst in Lucca van de lekkere restaurantjes en leuke café’s. Het lukte ons natuurlijk niet om alle adresjes in een dag uit te proberen, maar vaak kun je al aan de drukte zien (met vooral Italianen) dat het een goed restaurant of café is. Daarom hier onze tips!
– Buca di Sant’ Antonio, Via della Cervia 3, Lucca, +39 0583 55881 veel streeksmaken, zoals de carpaccio van zalmforel op een bedje van rucola en speenvarkenfilet met truffel. Ze hebben het allerlekkerste toetje: buccellato semifreddo.
Locanda di Bocca, Via S. Giorgio 36, Lucca, Toscaanse keuken, restaurant is gevestigd in een oude ijzerwinkel bij Via Fillungo (de hoofdstraat van Lucca).
Tessiere, Via S. Croce 35, om de hoek van Taddeucci, vlakbij Piazza Bernardini. Hier kun je zowel terecht voor een koffie met een zoet broodje, als een wijntje met een snack. Een sfeervol cafeetje uit 1926.
La Tana del Boia, naast Taddeucci op de Piazza San Michele 37. Het is een klein zaakje, dus je kijkt er snel overheen. Laat je niet tegenhouden door de drukte, want hier kun je de lekkerste broodjes halen voor een prima prijs! Je kunt hier ook terecht voor een biertje en een heerlijk wijntje.

Culinaire winkeltjes
Ook aan culinaire winkels in Lucca niet te kort. Sowieso is Italië heel goed in delicatessenwinkeltjes, waar je de meest heerlijke lokale producten kunt kopen. Reserveer dus plek in je koffer! Wij bezochten deze twee, maar geloof ons: er zijn er nog veeeeeeel meer!
– Voor heerlijke olijfolie en de beste wijnen ga je naar Enoteca Vanni (Piazza San Salvatore 7, zie foto)
– Voor de lekkerste verse foccacio, koekjes en soepstengels ga je naar de bakkerij Forno a Vapore Amedeo Giusti (via Santa Lucia 18).

Extra tips Lucca
Parkeertip:
Zit je hotel niet in Lucca en kom je dus met de auto naar Lucca? Dan kun je net buiten de stadswal gratis parkeren op Piazzale Don Franco Baroni (wellicht lastig vinden op de navigatie, tik daarom alleen ‘Baroni’ in).

Antiekmarkt: In het derde weekend van elke maand vindt op het domplein en de omliggende straatjes een grote antiek- en vlooienmarkt plaats, een van de mooiste van Toscane!