Nieuw Zeeland Hobbit filmlocaties

Wij zijn groot fan van de film Lord of the Rings en natuurlijk van de Hobbit. De films zijn opgenomen in de prachtige landschappen van Nieuw Zeeland, dus niet zo gek dat het in dit land wemelt van de filmlocaties. Wij bezochten er tijdens onze reis een heleboel. Niet alle filmlocaties kunnen overigens bezocht worden, omdat deze alleen per helicopter bereikbaar zijn. Maar, tijdens onze rondreis hebben we er heel wat bezocht. Onze toppers waren toch wel Hobbiton en een dagexcursie in Wellington. Zie hieronder al onze bezochte filmlocaties, die overigens ook als je geen LOTR-fan bent, het bezoeken waard zijn!

Hobbiton Movie Set
Vlakbij het dorpje Matamata ligt de Hobbiton Movie Set die is gebruikt voor de opnamen van de Lord of The Rings en the Hobbit trilogie. De filmset is geheel herbouwd voor The Hobbit en was toen wij Hobbiton bezochten eind 2011 net klaar. Inmiddels is het park uitgebreid en is er dus nog meer te zien! In een twee uur durende tour wordt uitgebreid verteld over de scènes die hier zijn opgenomen en zal het een feest der herkenning zijn voor LOTR en Hobbit fans! Sinds november 2012 is ook de pub The Green Dragon geopend waar je net als Frodo, Sam, Merry en Pippin samen kunt komen voor een hapje en een drankje. The Green Dragon komt vol in beeld in The Hobbit ‘the unexpected journey’. De opnames van het interieur zijn gemaakt in de studio’s in Wellington. Omdat Hobbiton op een schapenfarm ligt, zit er ook een rondleiding door de schapenfarm bij inbegrepen. Ieder half uur zijn er tours. De toegangsprijs is vanaf 75 NZD voor volwassenen en vanaf 10 NZD voor kinderen. Er zijn verschillende tours mogelijk. Kijk voor meer informatie op de website van Hobbiton. Het is aan te raden om van te voren te reserveren. Dat kan ook online. Adres: 501 Buckland Rd, Hinuera, Matamata 3472LOTR Location Guidebook NZ
Tip: in het winkeltje van Hobbiton kun je een boekje kopen met alle filmlocaties van de LOTR films. Veel van deze filmlocaties vind je ook op deze pagina terug. Niet alleen leuk om dit boekje te kopen, maar ook leuk, zodat je nog beter de soms toch wel moeilijke plekken kunt vinden. Wil je het boekje nu al bemachtigen? Het heet ‘The Lord of the Rings Location Guidebook van Ian Brodie, ISBN 978-1-8695-0926-2. We hebben het boekje alleen op deze Nieuw Zeelandse website gevonden: Weta Workshop.

Aratiatia Rapids – Taupo
5 kilometer voor de Huka Falls, 10 km voor Taupo, aan de Highway 5 richting Taupo rijd je langs de Aratiatia Rapids. Aratiatia Rapids NZDit is een dam die is geplaatst middenin de Waikota River, de langste rivier van Nieuw Zeeland: 460km. Door er een dam in te zetten, wordt er enorm veel energie opgewekt die door de inwoners van een groot deel van Nieuw Zeeland wordt gebruikt. Met geweld stroomt er 90.000 liter per seconde door, zodra de dam open gaat. Een geweldig spektakel dat je echt moet zien! De sluizen gaan open om 10.00, 12.00, 14.00 en in de zomer ook om 16.00 uur. Hier is ook de ‘wijnvaten-scene’ opgenomen van The Hobbit-film! Uiteraard een geweldige locatie om het kolkende water waarin de Hobbits in de vaten zaten op te nemen!

Gollums Pool, Tawhai Falls
Bij de Tawhai Falss is de scene opgenomen waar Faramir en zijn archers toekijken hoe Gollum aan het visvangen is. Gollums Pool Tawhai FallsGollum slaat in deze scene zijn vis met kracht op de waterkant om het leven eruit te krijgen. Op de achtergrond zie je de 13 meter hoge Tawhai Falls. De waterval is te vinden in het Tongariro National Park, langs de route naar Whakapapa Village (zie hieronder). Zet je auto neer op State Highway 48, Tongariro National Park.

Mordor en Mt Doom in het Tongorariro National Park
In het Tongorariro National Park zijn de opnames gemaakt van Mordor. Bayview Chateay Tongariro NZDeze filmlocatie bevindt zich in Whakapapa Village met Whakapapa Ski Area, het grootste skigebied van Nieuw Zeeland. Op weg naar Whakapapa Village passeer je het Bayview Chateay Tongariro. Hier overnachtte de crew van LOTR dagenlang tijdens de opnamen. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht op de berg Mt. Ngauruhoe, die in de film gebruikt is als decor voor Mt Doom. Hoe meer je omhoog rijdt naar Whakapapa Village, hoe meer je je waant in Mordor. Niet voor niets werd dit gebied voor de opnamen van Mordor gebruikt.

Mordor bergpunt NZBij de Ski Area aangekomen kun je te voet lopen naar de bergpunt die in de film werd gebruikt voor de scene waar Isildur de ring van de vinger van Sauron’s hand sneed.

LOTR tour in Wellington
Dé manier om LOTR echt te beleven en in de voetsporen te lopen van de hobbits is door een geweldige Lord of The Rings Full Day Tour te maken! LOTR tour 1 NZIn en rondom Wellington vind je namelijk de filmlocaties van Helms Deep, Isengard, Minas Tirith, River Anduin, Rivendell en het bos waar verschillende scènes zijn opgenomen toen een Nazgûl Frodo en zijn vrienden Sam, Poppit en Merry achterna zat. En het leuke is: je mag ook deze scene naspelen (compleet met elvenoren en zwaard…)! Precies op de plek waar de opnamen zijn gemaakt. Net als in de film dus!

LOTR tour 2 NZDaarnaast bezoek je nog Weta Cave, een winkel/museum waar je allerlei kostuums en materialen kunt bezichtigen die zijn gebruikt in de films. In een korte film, zie je ook hoe de kostuums zijn gemaakt van LOTR! En, als het even meezit, rij je ook nog langs het huis van Peter Jackson, de regisseur van LOTR en The Hobbit. Kosten full day tour: volwassenen ca. NZD 190,- (115€), kinderen NZD 85,-(51€). Meer informatie, boekingen en actuele prijzen op de website van Wellington Rover.

LOTR ring in Nelson
Nelson is geen grote stad, maar hier in Nelson is wel DE ring gemaakt van LOTR en is te zien bij juwelier Jens Hansen! Helaas is de juwelier Jens Hansen vlak voordat de film uitkwam gestorven. Maar, zijn bijdrage aan de film heeft deze kleine juwelier wel beroemd gemaakt onder de LOTR-fans! Je kunt een replica van de ring in de vitrine bewonderen en je kunt soortgelijke ringen even om de vinger doen, voor het Hobbit-gevoel. Of natuurlijk kopen, maar dan moet je wel rekenen op een flink prijskaartje. Adres: Selwyn Place (hoek met Trafalgar Square), Nelson.

Arrowtown
Op 20 minuten rijden van Queenstown ligt Arrowtown, het best bewaard gebleven goudmijnstadje in het gebied. Scene Arrow River NZEN, hier zijn opnamen gemaakt voor de LOTR film, namelijk in de Arrow River. Het betreft de scene dat de elf Arwen met Frodo op het paard ontsnapte aan een Nazgül. Volg op de bordjes bij de rivier de ‘Arrow River Trail’. Als het meezit, zie je ook nog goudzoekers in de rivier!