Nieuw Zeeland koffietips

Wist je dat je heel lekker koffie kunt drinken in Nieuw Zeeland in de meest leuke koffietentjes? Wij ook niet! Nadat we een week lang Wild Bean koffie hadden gedronken bij BP tankstations (overigens vers gemaakte koffie, beter dan in Nederland…), stuitten we op een super leuk boekje, waarin tal van bijzondere koffieadresjes stonden, met, uiteraard, de beste koffie van de omgeving! Vanaf toen gingen we met het boekje in de hand in elke stad daar onze koffie halen. Uiteraard willen wij dat jij in Nieuw Zeeland ook lekker en leuk koffie kunt drinken, daarom delen wij die kofffietips graag met jou. De tips staan per stad, dus check jouw route en kijk of je onderstaande koffietentjes kunt aandoen!

Alleluyah – Auckland
Alleluyah, 179/183 Karangahape Road (St. Kevin’s Arcade). Dit koffiezaakje bevindt zich in het oudste arcade van K Road en, naar eigen zeggen, is dit koffiecafé waarschijnlijk het oudste van Auckland. Je kunt hier niet alleen ‘bloody good espresso’ drinken, maar ook heerlijk lunchen. Is het mooi weer? Ga dan lekker op het kleine terras zitten met uitzicht op de Sky Tower.

Walnut Cottage Café – Orewa
Als je van Waipoua Kauri Forest (in het Noorden) naar Rotorua rijdt, rijd je door Orewa. Daar zie je meteen bij binnenkomst van het dorpje het koffiecafé Walnut Cottage Café, naast het historische Orewa House. Hier kun je niet alleen heerlijke koffie krijgen, maar ook uitgebreid lunchen. Een simpel, compact maar kwalitatief goed koffiehuis waar je bij mooi weer heerlijk buiten kunt zitten in de mooie tuin! Adres: 498 Hibiscus Coast Highway.

l’Arte Café Gallery – Taupo
l’Arte Café Gallery, 255 Mapara Road, Acacia Bay, Taupo. Ligt nog geen kilometer van Great Lake Taupo Holiday Park af (zie onze campingtips). Hou je naast heerlijke koffie ook van mozaïek? De prachtige tuin staat vol mozaïek en in de galerie kun je leuke cadeautjes kopen.

Groove Kitchen Espresso – Napier
Groove Kitchen Espresso, 112 Tennyson Street, Napier. In 2009 was dit café het Nieuw Zeeland café van het jaar. Dus: goede koffie! Maar ook heerlijke snacks. Het café is geopend op ma-vr van 8.00 – +/- 14.00 uur. ’s Avonds is het overigens ook geopend van 20.00 – laat. Met live muziek!

Opera Kitchen – Hastings
Op de weg van Napier naar Wellington ligt het dorpje Hastings. Meestal rijd je hier voorbij, maar als je dezelfde route als wij reden tijdens onze reis, dan is het fijn om een tussenstop te maken en iets te eten of te drinken. Stop dan bij Opera Kitchen, 31 eastbourne Street East, Hastings. Het café ligt vlakbij de opera (vandaar de naam). Je kunt hier heerlijke seizoensgerechten eten met bijpassende wijnen.

Midnight Espresso – Wellington
Midnight Espresso, 178 Cuba Street, Wellington. Je kunt hier zowel terecht voor iets hartigs als iets zoets. Het meeste is vegetarisch. Proef vooral de Midnight Espresso’s Vegan Chocolate Cake: overheerlijk en machtig, dus misschien moet je een stuk maar met z’n tweeën delen…

Lambretta’s Café & Bar – Nelson
Drink heerlijke koffie met een stuk Crostata pie in Lambretta’s Café & Bar, 204Hardy Street, Nelson en bewonder de vele gekleurde hangende scooters. Ze zijn tot 15.00 of 16.00 uur open, afhankelijk van het seizoen. Je kunt hier dan ook alleen terecht voor een ontbijt en lunch. Salades, pizza’s, tosties, taartjes… ze hebben hier zat keuze. Zelfs voor mensen met een glutenallergie is er volop keuze!

Jester House – Tasman
Net buiten Nelson, richting Abel Tasman Park vind je Jester House Café & Tame Eels (320 Aporo Road, Coastal Highway, Tasman 7152) met specialiteit Lavender Shortbread, een lichtgekleurd koekje met lavendel, dat ze zelf verbouwen. Ze verbouwen overigens nog meer: appels, peren, citrusvruchten, groenten en dus lavendel. En dat kun je allemaal zelf zien, want het leuke café heeft een flinke tuin waar je ook nog eens gezellig kunt zitten.

Hislops wholefoods Café – Kaikoura
Hislops wholefoods Café, 33 Beach Road, Kaikoura 7300. Dat móet je proeven: de zelfgemaakte carrot cake! Meer trek in een wijntje? Dan ben je ook aan het goede adres. Behalve goede wijnen, kun je hier ook heerlijk dineren. Zo goed als alles is ‘organic food’. Niet voor niets heeft het restaurant ‘wholefoods’ (vertaald: volwaardige voeding) in haar naam staan.

Reef Cottage Café – Reefton
Onze route tijdens onze reis liep van Karkoura richting Greymouth en Hokitika, daardoor reden we over de State Highway (SH)7 en passeerden we Reefton. Daar spotten we het leuke Reef Cottage Café uit 1887 vlak voor de splitsing met de SH7 naar het zuiden en de SH69 naar het Noorden. Een perfecte tussenstop op doorreis voor een ontbijtje, lunch of gewoon lekkere koffie! Het is trouwens ook een B&B! 51-55 Broadway, Reefton.

Bushman’s Centre Café – Pukekura
Onderweg naar de gletsjers Fox Glacier en Franz Josef passeer je Bushman’s Centre Café, herkenbaar aan de enorme sandfly die buiten hangt! Sandflies lijken op fruitvliegjes met het verschil dat deze gemeen prikken als muggen! Helaas zijn ze veel te vinden op het Zuidereiland! Deze koffieshop is anders dan anders: koffie komt hier niet uit een espresso-apparaat, maar uit de koffiepot! Koffievariaties als cappuccino, latte of espresso zijn hier dus niet te krijgen. En dat je er hier ook vooral niet naar moet vragen, lees je op de bordjes bij de bar… Adres: aan de Highway 6 in Pukekura.

Makarora Country Café – Wanaka Haast
Op de route van de Franz Josef gletsjer naar Queenstown rijd je over de SH6 door het dorpje Wanaka-Haast. Hier bevindt zich Makarora Country Café. Het café heeft ook een tankstation en een shop. Maar, let op, je passeert eerst ook een bar met tankstation en shop. Even doorrijden, want 4 km verder is pas dit café dat wij hebben gespot! Probeer de specialiteit Five Cup Loaf: heerlijke krentenbrood! En natuurlijk een bak koffie…

Vesta Design Store & Café – Queenstown
Vesta Design Store & Café, 19 Marine Parade zit in het oudste huisje van Queenstown, aan het prachtige meer van Queenstown. Je ziet het niet direct aan de buitenkant, want Vesta is eigenlijk een Designstore. Toch kun je binnen heerlijke koffie halen, en, ondertussen zoek je leuke cadeautjes uit.

Stricktly Coffee Company – Dunedin
In Dunedin hebben we zelfs twee leuke koffietentjes bezocht! De ene is Stricktly Coffee Company, 23 Bath Street en is gesitueerd in een voormalig postzegelwinkeltje in een pand dat zo’n 110 jaar oud is. Stricktly coffee gevel NZVan buiten lijkt het een klein zaakje, maar binnen is het verrassend ruim! En, ze zijn dol op de kleur… rood. Ook leuk: in het koffiecafé staan veel oude koffiemachines. En de koffie (en taart) is uiteraard weer heerlijk.

Chucky’s Coffee House- Dunedin
De tweede in Dunedin is wel heel bijzonder: Chucky’s Coffee House, Stuart Street 203 (zijstraat van het centrale plein The Octagon, open tot 14.00 uur). Niet echt een koffiehuis en daarom zo bijzonder. Chucky's 2 NZBij Chucky (vernoemd naar de bijnaam van enthousiaste en blije eigenaar én surfdude Cailin) kun je namelijk een heerlijk bakkie koffie halen die komt uit een enorme espressomachine die hij naast de trap in de gang heeft staan. Voor de deur, onder het afdakje, staat een klein tafeltje met drie stoeltjes voor diegenen die er even bij willen gaan zitten. Maar verder wordt hier vooral ‘coffee to go’ geschonken. Vooral zakenmensen die in de morgen een bakkie mee willen voor onderweg, weten hem te vinden. Een leuk weetje: de huizen op dit rijtje stammen uit ca. 1900 en zijn toentertijd gebouwd als stadswoningen voor de mensen die op het land werkten.

Arthur Street Kitchen – Timaru
Wij kwamen langs Arthur Street Kitchen (8 Arthur St, Timaru) toen wij van Dunedin naar Christchurch reden. Arthur St Cafe 2 transistorradio NZOmdat wij van vintage houden, waren wij erg gecharmeerd van de inrichting. Het heeft namelijk niet alleen vintage meubels, ook staan er hier en daar vintage accessoires zoals een te gekke rode Six Transistor Radio uit de 50’er jaren (daarvan móesten we natuurlijk even een foto maken…). Maar het gaat uiteraard vooral om de koffie en ook die is hier weer heerlijk! Je kunt hier overigens ook ontbijten en wel al vanaf 07.00 uur, of dus “alleen” komen voor een lekkere bak koffie met een heerlijk vers (en vaak zelfgebakken) gebakje. Aan de lijn? Ze maken ook heerlijke salades en zelfs met een glutenallergie kun je hier terecht. Dus: zeker een tussenstop waard! En dat wil je ook wel als je van Dunedin naar Christchurch rijdt. Is toch ruim 350 km! Dan lust je wel wat! En, schijnt de zon? Lekker buiten op het terrasje zitten!

The Villas – Christchurch
Dit gezellige restaurant & café heeft als een van de weinige de aardbevingen van februari 2011 overleefd. Adres: 290 Montreal Street, Christchurch. Bekend om de heerlijke koffie, maar je kunt er ook terecht voor een lekkere lunch of een uitgebreid diner.

Café Under the Red Verandah – Christchurch
Café Under the Red Verandah wilden wij bezoeken, maar was nog in restauratie. Na de aardbeving was van dit 100-jaar oude gebouwtje waar het café in huisvestte namelijk nog weinig over. Maar, de eigenaresse Mandy Heasley liet zich niet verslaan en begon direct na de aardbeving met de wederopbouw van het café en eind maart ging het onder de naam ‘After the Red Verandah’ weer open. En gelukkig nog steeds even populair, met nog steeds lekker eten en koffie! Adres: 502 Worchester Street. Zeker met deze geschiedenis móet je een bezoekje brengen.