Nieuw Zeeland natuurwonderen

Allemachtig, dit land loopt over van natuurwonderen. Sterker nog: Nieuw Zeeland is één groot natuurwonder!! In het Noorden vind je de dikste bomen van Nieuw Zeeland (een omtrek van 12 meter is nog niets…). Op het Noordereiland kun je ook een bezoek brengen aan het dorp Wjakarewarewa Thermal Village, waar nog steeds maori’s leven in een omgeving met geisers en thermische bronnen. Overal in Nieuw Zeeland vind je de meest prachtige watervallen. Je kunt op het Zuidereiland wandelen op gletsjers en door de meest mooie nationale parken en varen tussen fjorden. En ooit 60 miljoen jaar oude ronde enorme keien gezien? Wij wel! Deze tips mag je dan ook niet missen, als je naar Nieuw Zeeland gaat. Want, echt, de natuurwonderen van Nieuw Zeeland zijn, waarom je echt naar Nieuw Zeeland móet!!

Waipoua Kauri Forest – Noordereiland
In Waipoia Kauri Forest, zo’n 3 uur rijden ten noorden van Auckland, staan de dikste bomen van Nieuw Zeeland. Waipoia Kauri Forest 2 NZJe staat hier oog in oog met de grootste Kauri boom van het land, de Tane Mahuta, met een omtrek van maar liefst 13,8 meter. En je vindt hier de 7 na grootste en dikste Kauri boom met een omtrek van maar liefst 12,3 meter (zie foto links). Een hele bijzondere boom, nou eigenlijk vier bomen zijn/is de Four Sisters: 4 Kauribomen die aan de wortel aan elkaar vast zitten. Bij het visitorscentrum kun je informatie halen voor een mooie wandelroute door het bos vol Kauri bomen. Toegang is gratis.

Whakarewarewa Thermal Village – Rotorua
In Rotorua ligt Whakarewarewa Thermal Village. Dit dorp wordt nog steeds bewoond door de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland; de maori’s. In Whakarewarewa Thermal Village kun je een rondleiding krijgen en wordt je verteld hoe de maori’s leven in een omgeving die zich kenmerkt door vele geisers en thermische bronnen. Je ziet hoe de maori’s koken, baden en je kunt een show bijwonen waar je wordt “uitgedaagd” met dans en zang. Vanaf dit dorp heb je een prachtig uitzicht op de Pohutu Geyser. Naast Whakarewarewa Thermal Village ligt Te Puia. Vanuit hier kun je ook de Pohutu Geyser zien. Dit “park” is een stuk commerciëler dan het dorp en Reis in de Wereld raadt aan te kiezen voor Whakarewarewa Thermal Village. Het uitzicht op de geiser Pohutu is ook mooier vanaf het dorp. Vanaf het dorp Whakarewarewa Thermal Village kun je ook op eigen gelegenheid wandelen door het vulkanische gebied. Er zijn twee routes: een route van ca. 15 minuten lopen en een van ca. 40 minuten lopen. Informeer even bij de ingang waar je de toegangskaartjes hebt gekocht voor het dorp. Toegang vanaf 35 NZD. Meer informatie op www.whakarewarewa.com. Adres: 17 Tryon St. Rotorua.

Waimangu Volcanic Valley – Rotarura
Op 22 kilometer van Rotarua vind je Waimangu Volcanic Valley. Deze vulkanische vallei is ontstaan op 10 juni 1886, om precies te zijn… Toen vaagde een uitbarsting van de vulkaan Tarawera alle begroeiing weg, waarna er een prachtig vulkanisch landschap is ontstaan. Het hoogtepunt van deze vallei is het Frying Pan Lake dat in 1917 is ontstaan door het openbarsten van de Echo Crater. Het is ’s werelds grootste hete bron met een gemiddelde temperatuur van 55 graden. Je kunt wandelingen maken van 45 minuten tot 4 uur, op eigen gelegenheid. Aan het eind van de wandeling kun je nog met een bootje over het Lake Rotomahana varen, maar je kunt ook met de shuttlebus weer terug naar het visitors centre. Informeer bij aankomst naar de tour-mogelijkheden. Meer info over openingstijden en toegangsprijzen kijk op de website van Waimangu Volcanic Valley.

Aratiatia Rapids – Taupo
5 kilometer voor de Huka Falls, 10 km voor Taupo, aan de Highway 5 richting Taupo rijd je langs de Aratiatia Rapids. Dit is een dam die is geplaatst middenin de Waikota River, de langste rivier van Nieuw Zeeland: 460km. Door er een dam in te zetten, wordt er enorm veel energie opgewekt die door de inwoners van een groot deel van Nieuw Zeeland wordt gebruikt. Met geweld stroomt er 90.000 liter per seconde door, zodra de dam open gaat. Een geweldig spektakel dat je echt moet zien! De sluizen gaan open om 10.00, 12.00, 14.00 en in de zomer ook om 16.00 uur. Check de website van Aratiatia Rapids.

Huka Falls
De Huka Falls zijn de grootse watervallen van de Waikato Rivier en liggen op 5 minuten te noorden van Lake Taupo in het Wairakei Park. Hier perst het water zich door een 15 meter smalle kloof met een hoogteverschil van zo’n 11 meter. Maar liefst 220.000 liter per seconde perst zich erdoorheen, dus je kunt je voorstellen dat er hier flink wat watergeweld is! Je kunt vlakbij parkeren, maar je kunt ook nog een wandeling van ca. 30 minuten maken langs de rivier. De verschillende uitzichtpunten geven allemaal een fantastisch uitzicht over de rivier! Echt een geweldig natuurlijk wonder!

Tawhai Falls
De Tawhai Falls liggen in het Tongariro National Park, langs de route naar Whakapapa Village. Gollums Pool Tawhai FallsVoor de Lord of the Rings fans: Dit is eveneens de plek waar de filmscène is opgenomen waar Faramir en zijn archers kijken hoe Gollum aan het visvangen is. De waterval is 13 meter hoog en prachtig. Zet je auto neer op State Highway 48, Tongariro National Park. Het is niet ver lopen en het pad is gemakkelijk begaanbaar. Dus je kunt gemakkelijk op je slippers…

Abel Tasmanpark
In het Noorden van het Zuidereiland, vlakbij Nelson, ligt het Abel Tasman Park. Trek je wandelschoenen maar aan, want als je het Abel Tasman Park bezoekt, moet je echt gaan voor de flinke wandeling! Het park is het kleinste park van Nieuw Zeeland en staat vooral bekend vanwege de tocht langs de kust die in één richting kan worden gelopen (fijn, want dan kom je ook weinig mensen tegen), waarna je als wandelaar met een watertaxi of pendelboot weer wordt teruggebracht. Abel Tasman ParkBoek de wandeltocht via Marahau Water taxis. Je kunt kiezen uit verschillende tochten. Bijvoorbeeld een wandel- en boottocht van 1 uur, of ga flink aan de wandel met een tocht van 3,5 uur. Wij deden de tocht richting Torrent Bay: 6 kilometer wandelen (max 2 uur lopen) in combinatie met een boottochtje. Een prachtige gevarieerde route door de bossen, langs meren, over de Swingbridge, langs de kust én over water! Zie ook op de site de vertrektijden en de prijzen. Echt het bezoeken waard!

De kliffen van Kaikoura
Als je in Kaikoura bent, maak dan zeker tijd om een mooie wandeling te maken langs de kliffen van de kust van Kaikoura: de Kaikoura Peninsula Walkway. En als je mazzel hebt, spot je ook nog zonnende zeeleeuwen op de rotsen! Vanuit de stad kun je deze wandeling van 3 tot 4 uur maken. Maar, je kunt natuurlijk ook een deel lopen. De wandelroute staat in de stad al aangegeven. Voor meer informatie breng je een bezoek aan i-SITE Visitor Centre op West End. De wandeltocht is gratis te belopen.

Gletsjers Frans Josef en Fox
Nieuw Zeeland heeft zo’n 60 gletsjers. De bekendste zijn de Frans Josef Glacier en de Fox Glacier. Je móet gewoon een van deze gletsjers bezoeken. Niet alleen heel mooi, maar ook een beleving op zich. En wie weet, kan het over een paar jaar niet meer, want het ijs trekt zich sinds 2008 per jaar gemiddeld zo’n 160 meter terug. De Franz Josef Glacier Guides biedt een 3-4 uur durende wandeling naar en op de Franz Josef Glacier. Glacier 2Je krijgt speciale kleding en schoenen in bruikleen. Zorg wel zelf voor een goede zonnebril en warme onderkleding. Voordat je de gletsjer oploopt, maak je een wandeling van ongeveer 45 minuten. Bij de gletsjer aangekomen, krijg je speciale ijsijzers ondergebonden en maak je een ijswandeling van ruim een uur. De prijs voor deze excursie is 75NZD voor volwassenen en 65NZD voor kinderen (6-16 jaar). Kijk voor boekingen en tijden voor meer informatie op de website van Franz Josef.
Wil je echt de gletsjer goed zien en beleven, dan raden wij je aan een dagtrip te boeken. Echter Franz Josef Glacier Guides biedt dit niet aan. Wel Fox Glacier Guiding. Je beklimt dan wel een andere gletsjer, namelijk de Fox Glacier. Deze ligt 20 km onder Franz Josef Glacier. De tocht duurt 6-7 uur. Ook deze tocht begint eerst met een wandeling door een regenwoud, voordat je de gletsjer bewandelt (en beklimt!). De prijs voor deze dagtocht is 173NZD, minimale leeftijd 13 jaar. Voor boekingen en vertrektijden, diverse tours en voor meer informatie, kijk op de website van Fox Glacier.

Mirror Lakes
Als je rijdt van Queenstown richting Milford Sound over de SH94 (Milford Road) passeer je de Mirror Lakes vlak naast de weg, op 56 km ten noorden van het plaatsje Te Anau (staat aangegeven). Wanneer het windstil is, kun je in dit meer de Earl Mountains prachtig weerspiegeld zien.

Homer Tunnel in Fjordland National Park
De Mirror Lakes zijn prachtig, maar na Te Anau wordt het nog mooier, want dan rijd je door het Fjordland National Park. De 120 km lange SH94, oftewel de Milford Road, die loopt van Te Anau naar Milford Sound staat zelfs op de Werelderfgoedlijst! Dat komt omdat geen andere weg in Nieuw Zeeland een klim maakt van 940 meter boven zeeniveau. Stop vooral even voordat je de Homer Tunnel inrijdt. Wat een natuur. Je zit op 945 meter hoogte, dus er ligt zo goed als altijd sneeuw. Dus, ga je net als wij in de zomerperiode en heb je je korte broek aan? Trek dan toch even je vest aan als je de camper uitstapt…

Milford Sounds
Milford Sound is een fjord van 16 km lengte en de bekendste attractie van Fiordland. De beste manier om de fjorden te bewonderen, is vanaf het water. Southern Discoveries biedt verschillende tours aan om de prachtige Milford Sounds te ontdekken. Je kunt een Encounter Nature Cruise maken van ruim 2 uur varen door Milford Sounds tot aan de Tasmaanse Zee. Of een Discover More Cruise, incl. lunch waar je 3 uur op het water zit. Wij kozen voor de 2 uur durende cruise. Je kunt eventueel een combinatie maken met een bezoek aan het Milford Discovery Centre. Prijzen vanaf 85NZD voor volwassenen. Kinderen krijgen flinke korting. Kijk voor de mogelijkheden, vertrektijden en prijzen op de website van Milford Discovery Centre. Ben je met de camper en zoek je een camping? Check de pagina Nieuw Zeeland Campings.

Tunnel Beach
Op 7,5 km ten Zuiden van Dunedin ligt Tunnel Beach. Tunnel Beach is een tunnel die toenmalig politicus John Cargill in 1870 uit zandsteenkliffen heeft gehakt ter nagedachtenis van zijn verdronken dochter. De tunnel leidt naar een prachtig privéstrandje. Dit strandje is sinds 1983 te bezoeken. Een steil wandelpad leidt je in ongeveer een kwartier naar beneden. Terug doe je er gezien de steilheid zo’n half uur over, houd daar rekening mee.

Moeraki Boulder
Op 80 km ten noorden van Dunedin, 40 km voor Oamaru liggen op Koekohe Beach in Moeraki een groep enorme bolvormige stenen over een lengte van 50 meter verspreid op het strand. De keien hebben soms wel een omtrek van 4 meter en zijn zo’n 60 miljoen jaar geleden ontstaan.