Nieuw Zeeland voorbeeldreis

Je leest het ook al in de andere reistips van Nieuw Zeeland: wij zijn fan van LOTR en The Hobbit en daarom zitten in onze reis ook bezoeken aan filmlocaties verwerkt. Maar, ookal heb je niets met die films: de locaties zijn zo prachtig, dat ze echt het bezoeken waard zijn! Wij reisden door Nieuw Zeeland met een camper en dat is, wat ons betreft, ook de beste manier! Check onze favoriete campings! Deze reis bevat 34 dagen. Heel wat dagen, maar dat is ook wel nodig, want het land is flink uitgestrekt en bestaat uit twee eilanden: Het Noordereiland en het Zuidereiland. Beide heel verschillende eilanden en daarom raden wij echt aan beide aan te doen. Zo snel zul je namelijk niet terugkeren gezien de enorme reisafstand… Laat je inspireren door de reis die wij hebben gemaakt. Niet alleen in het teken van LOTR en The Hobbit. Volop ruimte voor het bezoeken van prachtige natuurwonderen, lekker koffie drinken in bijzondere tentjes, wandelen, varen en excursies.

De Reis

Dag 1, 2 & 3 – Amsterdam – Auckland

Omdat de klok richting Nieuw-Zeeland vooruit gaat, heb je twee dagen nodig om te reizen. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt, maak je nog een tussenstop in bijvoorbeeld Hongkong of Kuala Lumpur. Op dag 3 kom je dan aan in Auckland.

Dag 4 – Auckland

Vandaag de hele dag om de highlights van de stad te zien. Zoals de Sky Tower waar je op 220 meter hoogte een geweldig uitzicht hebt over de stad (en zelfs van kunt abseilen…). Of de haven die omringd wordt door prachtige gebouwen en heerlijke restaurants. Reis in de Wereld heeft voor de lekkerste koffie een heerlijk koffiecafeetje voor je gevonden!

Dag 5 & 6 – Auckland – Waipoua Kauri Forest – Rotarura

In drie uur rijd je op dag 5 naar Waipoua Kauri Forest, noordelijk van Auckland. Vandaag ga je de dikste Kauri boom zien van Auckland. Met een omtrek van maar liefst 13,8 meter, staat deze boom statig tussen nog meer ongelooflijk mooie, bijzondere en dikke bomen. Dag 6 wordt een lange reisdag, maar een prachtige route van Waipoua Kauri Forest naar Rotorua. In Rotorua verblijf je vier nachten.

Dag 7 – Rotorua (Hobbiton)

Tijd om helemaal in sfeer van de Lord of the Rings en The Hobbit te komen, want vandaag ga je naar de Hobbiton Movie Set! Vlakbij het dorpje Matamata ligt de Hobbiton Movie Set die is gebruikt voor de opnamen van de Lord of The Rings en the Hobbit trilogie. De filmset is geheel herbouwd voor The Hobbit. Een feest der herkenning voor de fans onder ons! Omdat Hobbiton op een schapenfarm ligt, zit er ook een rondleiding door de schapenfarm bij inbegrepen.

Dag 8 & 9 – Rotorua

Deze dagen verblijf je in en rondom Rotorua. Zo kun je een bezoek brengen aan Whakarewarewa Thermal Village waar de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland; de maori’s nog steeds dagelijks gebruik maken van de thermische bronnen. Of je gaat er met de camper op uit naar bijvoorbeeld de zonnigste stad van Nieuw-Zeeland: Whakatene. Mooie strandjes en gezellige winkeltjes. Op de rotsen aan de rand van het stadje heb je een mooi uitzicht over Whakatane.

Dag 10, 11 & 12 – Taupo

Op dag 10 rijd je naar Taupo. Onderweg kun je een aantal prachtige natuurwonderen bezoeken, zoals Waimangu Volcanic Valley, Huka Falls en de Aratiatia Rapids (kijk voor mee info over deze natuurwonderen op de pagina met natuurwonderen-tips). Dag 11 is een relaxdag. Je kunt gezellig de stad verkennen, maar ook heerlijk relaxen in de Taupo DeBretts Spa Resort (76 Napier Taupo Highway, SH 5, Taupo). Genoeg te zien en te beleven in Taupo! Op dag 12 breng je een bezoek aan het Tongariro National Park, waar de opnamen zijn gemaakt voor o.a. Mordor, het land van het Kwaad. Een mooie dagtocht rondom het park met nog veel meer mooie Hobbit filmbezienswaardigheden, zoals Whakapapa Village, Tawhai Falls en Mangawhero River!

Dag 13 – Napier

In twee uur, rijd je van Taupo naar de bijzondere stad Napier. Onderweg rij je door een prachtig landschap van wijnvelden. Breng vooral een bezoek aan Mission Estate Winery (188 Church Road, Napier) voordat je de stad in gaat. Je kunt gewoon binnenlopen en vragen of je een aantal wijnen mag proeven. Napier is echt een bijzonder stad, vooral omdat deze na een aardbeving in 1931 geheel in art deco-stijl herbouwd. Bezoek het Deco Centre en leer door het zien van een korte documentaire alles over de stad en de wederopbouw. Maar ga vooral het Municipal Theatre (zie foto) in uit 1938. Als je mazzel hebt, wil een van de medewerkers je wel een rondleiding geven.

Dag 14 & 15 – Wellington

Op dag 14 rijd je van Napier naar Wellington, een rit van ongeveer 320 kilometer. Onderweg rijd je iets om voor het dorp met de langste plaatsnaam ter wereld: Taumata whakatangi… en dat zijn slechts de eerste 17 letters van de 85 letters tellende plaatsnaam! Hou hiervoor het dorpje Porangahau aan en let op het bordje ‘Longest Place Name’. Op dag 15 ga je de LOTR echt beleven. In een Full Day tour word je meegenomen in de wereld van Frodo, Sam, Pippit, Merry, Smeagol, Nazgûls en Elves. Je bezoekt de filmlocaties van Helms Deep, Isengard, Minar Tirith, River Anduin en Rivendell. Met een bezoek aan het Weta Cave Museum en Shop krijg je een kijkje achter de schermen. Een top dag voor LOTR-fans!

Dag 16 – Wellington

Tijd om de stad te verkennen! Lekker slenteren door de straten, mooie gebouwen bewonderen en natuurlijk heerlijk koffie drinken in het bijzondere koffiehuis Midnight Espresso! In de middag is er tijd om de 30 kilometer lange Marine Drive te rijden; een kronkelige weg die rijdt langs prachtige baaien, stranden en buitenwijken. Wie weet zie je onderweg nog wel een pinguïn of zeeleeuw… En wil je even wat eten, met uitzicht op zee? Ga naar Scorch-O-Rama, een gezellig restaurant met een Hollandse sfeer en een heerlijk terras aan de zee! Scorching Bay, 497 Karaka Bay Road.

Dag 17, 18 & 19 – Wellington – Nelson

Op dag 17 maak je de 3,5 uur durende overtocht van het Noorder- naar het Zuidereiland met uiteindelijke bestemming de grote stad Nelson. Op dag 18 trek je de wandelschoenen aan, want vandaag ga je naar het prachtige Abel Tasman Park dat bekend staat om zijn tocht langs de kust. Op dag 19 rijd je weer verder naar Kaikoura en bezoek je onderweg een zeehondenkolonie.

Dag 20 – Kaikoura

Wil je walvissen, potvissen, dolfijnen en albatrossen zien? Dan moet je in Kaikoura zijn! Dus, tijd voor een Whalewatch tour!

Dag 21 & 22 – Kaikoura – Hokitika – Glacier

In de ochtend kun je nog een mooie wandeling maken langs de kliffen van de kust van Kaikoura. Onderweg naar Hokitika passeer je Shantytown waar je terug gaat naar de 19-eeuw. Shantytown is een nagebouwd goudmijnstadje, compleet met een stoomtrein uit 1913 en tientallen 19e-eeuwse winkeltjes. Het park is dagelijks geopend van 8.30 – 17.00 uur. Check de website van Shantytown voor meer info. Op 2 uur rijden van Hokitika liggen twee gletsjers: de Franz Josef Glacier en de Fox Glacier. Een wandeling over een van deze twee gletsjers mag natuurlijk niet ontbreken!

Dag 23, 24 & 25 – Glacier – Queenstown – Milford Sounds – Te Anau

We maken een tussenstop in Queenstown voor een nacht. Op dag 24 reis je naar de Milford Sounds waar je overnacht en waar je op dag 25 een bezoek aan brengt. De Milford Sound is een fjord van 16 km lengte en de bekendste attractie van Fjordland. De beste manier om de fjorden te bewonderen is vanaf het water. Dus tijd voor een adembenemende cruise! Aan het einde van de middag van dag 25 rijd je weer terug richting Queenstown en overnacht je in Te Anau.

Dag 26 & 27 – Te Anau – Queenstown – Dunedin

Het is de hoogste tijd om naar dé stad van Nieuw-Zeeland te gaan waar je kunt kiezen uit tal van trillseeking excursies: Queenstown! Heb je nog geen tickets vooraf online gekocht? Ga dan naar het centrum van de stad, waar je diverse kiosken vindt waar je allerlei soorten excursies kunt boeken, zoals een helicoptervlucht over Queenstown! Op dag 27 rijd je naar Dunedin, waar onderweg veel te zien is, zoals Arrowtown; het best bewaarde goudmijnstadje waar je een van de filmlocaties van LOTR kunt bewonderen.

Dag 28 & 29 – Dunedin – Oamaru

Ben je een chocoladeliefhebber? Dan moet je zeker naar de chocolade fabriek van Cadbury World. Maar de stad biedt ook prachtige gebouwen en heerlijke koffieadresjes. Op dag 29 begint de dag met een wandeling naar een prachtig natuurwonder in zee; Tunnel Beach en onderweg leiden we je naar 60 miljoen jaar oude keien met een omtrek van wel 4 meter! Nog zo’n prachtig natuurwonder! Daarna rijd je naar Oamaru waar je vlak voor zonsondergang de pinguins van de Blue Pinguins Colony aan wal kunt zien komen.

Dag 30 & 31 – Oamaru – Christchurch

Dag 30 is een reisdag met onderweg leuke bezienswaardigheden. Stop bijvoorbeeld even in het havenplaatsje Timaru. Daar hebben we ook een leuke koffietip! Vanaf vandaag logeer je in een hotel, dus je moet afscheid nemen van je huisje op wielen. Op dag 31 verblijf je in Christchurch. Hoewel deze stad twee keer is getroffen door een zware aanbeving waarbij veel schade is aangericht, heeft Christchurch al veel aan de heropbouw gedaan. Er is dus (weer) voldoende te zien en te beleven!

Dag 32, 33 & 34 – Christchurch – Auckland

Afhankelijk van de vluchtmogelijkheden vlieg je op dag 32 van Christchurch naar Auckland, of vanaf Christchurch direct naar Nederland. Vlieg je eerst naar Auckland, dan verblijf je daar nog een nacht, voordat je weer aan de lange reis begint naar Nederland! In Auckland tijd om, als je hem nog niet gezien hebt, de kiwi te zien in Auckland Zoo. Op dag 33 en 34 zit je weer in het vliegtuig op weg naar Amsterdam.