Nieuw Zeelands dierenrijk

Nee Nieuw Zeeland heeft geen spannende dieren zoals leeuwen, olifanten of giraffen in het wild leven. Voor het dierenrijk moet je hier niet alleen naartoe gaan. Dat wil niet zeggen dat hier geen dier te vinden is! Sterker nog: onder water leven er flink wat imposante zoogdieren en zoetwatervissen! Wat dacht je van orka’s, potvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, forellen en zalmen. Oh en laten we de (schattige) pinguins niet vergeten! En welk dier we helemaal niet mogen vergeten is de kiwi: Het boegbeeld van Nieuw Zeeland. Een schuwe vogel (dat wel) met kleine vleugeltjes, waar hij overigens niet mee kan vliegen. Je hebt wel mazzel als je de kiwi spot, want hij is alleen ’s nachts “te zien” en wordt ook nog eens met uitsterven bedreigd. Deze dieren van dichtbij zien? Wij weten hoe! Oh, en welk dier je zeker weten zult zien is het schaap. Daar heeft Nieuw Zeeland er dan ook ruim 40 miljoen van!

Whalewatch
Walvissen, potvissen, dolfijnen en abatrossen in het wild zien? Kaikoura is the place to be! Je kunt ze zien tijdens een Whalewatch-boottocht vanuit Kaikoura. Deze excursie is niet goedkoop: zo’n 145NZD voor volwassenen en 60NZD voor kinderen. Wat wel fijn is, is dat Whalewatcht een niet-goed-bijna-al-je-geld-terug-beleid heeft. Er is namelijk 5% kans dat je geen walvis of potvis ziet. In dat geval krijg je van Whalewatch 80% van je kaartje terugbetaald. Netjes hè?! Bijna niets te verliezen dus. De boten vertrekken 3 tot 4 keer per dag. Het advies is, vanwege de grote belangstelling, van tevoren te boeken. Bel wel even op de dag, of de avond voor je tour of het doorgaat. Staat er namelijk teveel wind, dan wordt de tocht afgelast. En hou er ook rekening mee dat je wel een sterke maag moet hebben, zeker als er veel wind staat. Neem anders reisziektepilletjes mee. Kan geen kwaad weten wij uit ervaring. Bij ons stond er namelijk flink wat wind en al na 10 minuten varen, kwamen de eerste kotszakjes tevoorschijn. Tja, je moet er wat voor over hebben… Voor boekingen en meer informatie kijk op de website van Whalewatch Tours. Adres: Whaleway Station Road, Kaikoura

Ohao Point Sea Colony
Op zo’n 23 kilometer voor Kaikoura, op de State Highway 1 van Nelson richting Kaikoura, rijd je langs de Ohao Point Sea Colony. Er is geen betere plek in NZ waar je de zeehonden van zo dichtbij op de rotsen ziet liggen! Een geweldige ervaring, en, gratis! Langs de weg is ruimte om te parkeren.

Oamaru Blue Pinguins Colony
Wil je pinguins zien? Ga naar Oamaru! Een kolonie dwergpinguïns, de Blue Pinguins (vanwege hun blauwe vacht) en de geeloogpinguïns huizen hier. Overdag kun je een kijkje nemen achter de schermen bij Oamary Blue Pinguins Colony (Waterfront Road, Oamaru, www.penguins.co.nz). Wij gingen een half uur voor zonsondergang om te kijken naar hoe de pinguïns terug komen van een dag jagen op zee. Een bijzondere en geweldige belevenis! Haal voor de zekerheid al in de middag de tickets, of bestel ze online, zodat je zeker weet dat je erbij kunt zijn! Toegang 25 NZD voor volwassenen. Kinderen betalen 10 NZD. Jammer: je mag geen foto’s maken. Het zou teveel lawaai maken, tetterde de gids door de microfoon… Zoals je ziet, hebben we toch stiekem een foto kunnen maken. Sorry gids, maar dan ken je onze geruisloze Canon nog niet 😉

Willowbank Wildlife Reserve
Heb je aan het einde van de vakantie de kiwi niet gezien in het wild? Je bent de enige niet. De kiwi is een loopvogel die alleen voorkomt in Nieuw Zeeland. Behalve dat hij niet kan vliegen, is het ook een nachtdiertje. En daarom zou het niet zo gek zijn, als je de kiwi niet tijdens je vakantie hebt gezien. Maar, geen nood. Wanneer je eindbestemming Christchurch is en je wilt toch echt graag nog de kiwi zien, breng dan een bezoek aan Willowbank Wildlife Reserve. Maar ook als je meer Nieuw Zeelandse beesten wilt zien, zoals de Takahe (vogel) en de Tuatara (brughagedis) bezoek dan dit super leuke dierenpark. Een wandelroute leid je dwars door het park en het leuke is dat de beesten (op een paar na) gewoon vrij langs je lopen en niet in hokjes zitten. De kiwi kun je spotten in een afgesloten ruimte, waar ze (speciaal voor de bezoekers) tijdens de openingsuren, en dus overdag, de ruimte donker maken, zodat je de kans hebt ze met eigen ogen te zien. Het is ons gelukt, alleen een foto maken lukte niet zonder flits… Dus, je moet er echt zelf heen! Er is van alles te zien: (eigenwijze) struisvogels, brutale aapjes, vogels, pauwen, kangoeroes en wilde zwijnen. Adres: 60, Hussey Road. Ook te bereiken met bus 107.