Typisch Zweeds

Wat is nou typisch Zweeds? Grote meren, bossen, rode huisjes, pittoreske vissersplaatsjes, uitgestrekte landschappen? Of uitgebreid koffie drinken met iets lekkers. Een elandensafari maken. Onthaasten in badhuizen. Vakantie vieren daar waar de Zweden heengaan? Er is zoveel dat Zweden echt Zweeds maakt. Hier een aantal reistips waar wij een echt typisch Zweeds gevoel van kregen.

Fika
Helaas (nog) niet in Nederland doorgedrongen (al zouden we dat een heeeeel goed idee vinden): de fika. Drinken wij tijdens het werk snel even een bakkie uit de koffieautomaat; de Zweden doen dat toch echt beter. Daar houden ze namelijk twee keer per dag, om 10.00 en 15.00 uur, ‘fika’, oftewel: uitgebreid koffiepauze. Omdat dat stress op het werk zou voorkomen. Geloven wij direct! Uitgebreid genieten van een bak koffie (of iets fris) met meestal iets lekkers erbij, zoals fikabröd (zoet broodje). En niet alleen de werknemers, ook de leidinggevenden sluiten aan. Goed voor de onderlinge verhoudingen. Hoe merk je als vakantieganger van de fika? Nou, de koffiecaféetjes zitten vol, want veel werkenden gaan lekker buiten de deur fika-en. En even handig om te weten: het tweede kopje koffie is gratis als er een koffiekan staat. Daar kwamen wij halverwege onze vakantie achter, toen we klanten zelf een tweede bak koffie zagen inschenken. Ach, beter laat dan nooit…

Elandensafari
Je komt ze in het wild tegen, maar wil je ze echt van dichtbij zien, maak dan een elandensafari! Ja, echt! In Nybro, op 35 km ten zuidoosten van Kosta ligt Glasrikets Älgpark, het elanden safaripark. Je kunt hier in een veilige en gedeeltelijk open wagen, voorgetrokken door een tractor door de leefomgeving van de elanden trekken. De elanden zijn inmiddels gewend aan de toeristen en daarom heb je zo goed als 100% zekerheid dat je de elanden van heel dichtbij kunt zien, kunt voeren en zelfs kunt aaien! En wat een belevenis, want die beesten zijn groot! En vooral de elandstier met zijn enorme gewei is indrukwekkend. Een aanrader dus! Check de website van Glasriketspark voor de safaritourtijden en prijzen.

Vissersdorpje Fjällbacka
Op 1,5 uur rijden ten Noorden van Götenborg ligt het schilderachtige vissersplaatsje Fjällbacka. Een typisch Zweeds dorpje met vele kleurrijke houten huisjes. Het dorpje heeft slechts iets meer dan 800 inwoners, maar het is er altijd druk. Het dorpje is namelijk razend populair bij toeristen. Niet alleen omdat het zo’n typisch Zweeds gezellig dorpje is, maar omdat de bekende Zweedse schrijfster Camilla Läckberg hier geboren is en veel van haar misdaden uit haar boeken zich afspelen in en om Fällbacka. Ook zijn hier veel scènes opgenomen van de televisieserie Fjällbacka Murders. Voor de echte fans daarom een feest van herkenning. Je kunt zelfs The Cosy Crime Walk wandelen langs diverse filmlocaties. Wij kennen Camilla niet, maar vonden het echt een super leuk dorpje. Wij zijn bijvoorbeeld de berg Vetteberget opgeweest, die zich middenin het dorpje bevindt. Bovenop heb je een super uitzicht over het dorp en de haven. Het is wel een heel geklim en de ondergrond is nogal rotsachtig, maar de moeite waard! Koffietip: als je vanaf de parkeerplaats naar beneden het dorpje loopt, heb je aan je rechterhand, Hotellet Bryggan en Café Sanremo. Hier kun je heerlijk buiten zitten voor een bakkie koffie. Maar kijk ook even binnen; de inrichting is erg gezellig!

Relaxen in een Zweeds badhuis
Zweden piepen niet of het water koud is of niet. Een plons in een koud meer of de koude zee is voor veel Zweden dagelijkse kost. Het badritueel in Zweden lijkt op die in Nederland, alleen maken ze volop gebruik van het vele water dat ze hebben. Veel badhuizen zijn dan ook aan zee of aan een meer gelegen. Zo kunnen de Zweden na flink opgewarmd te zijn in de sauna, een duik nemen in het frisse open water. Afgekoeld? Dan weer lekker opwarmen in de zon! Ook ervaren? Twee prachtige badhuizen, gelegen pal aan zee, spotten we in Malmö en Varsberg (200 km boven Malmö). Malmö: Ribersborgs Kallbadhus, een eenvoudig badhuis met 5 sauna’s. En dat is juist zo leuk, want je stapt echt even terug in de tijd. En het fijne is: het is geen toeristische trekpleister, dus als je een dagje sauna in je reisschema opneemt, ben je echt even een met de Zweden. En in Varberg: Kallbadhuset. Het lijkt qua opzet op Ribersborgs: een lange houten steiger leid je naar het eveneens in hout opgetrokken badhuis. Maar, dit badhuis is wel mooier vinden wij. Dat komt door de Arabische stijl. Het ligt in de haven van Varberg. Kan niet missen. Goed om te weten: bij de meeste badhuizen worden mannen en vrouwen gescheiden in de sauna’s…

Vakantie-eiland Gotland
Veel Zweden trekken in de zomer naar het eiland Gotland, op zo’n 90 km ten Oosten van het vasteland. Dat snappen wij wel, want met een kustlijn van ruim 800 km en veel natuurgebieden is het hier goed tot rust komen! De beste manier om naar het eiland te gaan is met de ferry. Deze gaat in het hoogseizoen bijna ieder uur en vaart in 3 uur naar Visby. Ga je met de auto? Reserveer dan wel op tijd, want vooral in de vakantietijd is het druk. Visby is echt een plaatje! Een mooie en gezellig ommuurd Middeleeuws stadje vol kleurige huisjes, torentjes, gezellige restaurantjes, pleintjes, kronkelende straatjes en kleine winkeltjes. Visby is de enige stad op Gotland en staat (vinden wij niet zo gek) op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maak vooral een wandeling óp de 2 km lange stadsmuur, waardoor je mooie uitzichten op de stad hebt. Naast Visby kun je heerlijk toeren over het eiland. Wij huurden een fiets en gingen er lekker een dag op uit, maar reden ook met de huurauto naar o.a. de verborgen schat Fårö. Wij verbleven hier 4 volle dagen (3 nachten) wat voldoende was om het eiland goed te verkennen!

Gamla Linköping Open-Air Museum
Typisch Zweeds, maar dan terug in de tijd. En wel zo’n 100 jaar. Het Openluchtmuseum Gamla Linköping gelegen op 2 km van het centrum van Linköping is een combinatie van oud en nieuw. Je vindt er zo’n 100 historische gebouwen en binnenplaatsen. Het bijzondere is dat de gebouwen geen replica’s zijn: ze lagen oorspronkelijk in het centrum van Linköping dat plaats maakte voor nieuwbouw en zijn hier naartoe verhuisd! Echt waar! De authentieke gebouwen huisvesten musea, winkeltjes, B&B’s en restaurants, koffiehuisjes, maar ook moderne woningen en kantoortjes. Je kunt gemakkelijk een dag hier rondstruinen. Veel oorspronkelijke woningen met de meest bijzondere verhalen zijn gratis opengesteld voor bezoekers. Op het centrale plein worden dagelijks voorstellingen gehouden die verhalen vertellen van vroeger. Super om hier ook te overnachten. Een fantastische manier om meer te leren over het oude Zweden!