(Verborgen) schatten in Zweden

Soms moet je even zoeken, maar dan vind je toch echt de meest geweldige (verborgen) schatten! Verborgen zoals Nimis, het enorme houten kunstwerk aan het water. Eigenlijk verboden door de regering en daarom is de locatie niet officieel vermeld, maar wij hebben het gevonden voor jou! Ook verborgen is de meest uitgebreide collectie van James Bond rekwisieten! Twee bezienswaardigheden die niet in de standaard reisgidsen staan. Schatten die niet verborgen zijn, maar niet minder de moeite waard, zijn o.a de beroemde rauken van Fårö, en de sluizen van het Göta-kanaal. Check onze (verborgen) schatten!

Fårö
Fårö ligt in het Noorden van het in de Oostzee gelegen eiland Gotland. Hier vind je de beroemde rauken: natuurlijke kalksteenpilaren die langs de kust staan. Fårö is een klein eilandje dat met een veerpondje vanaf Gotland te bereiken is. Wij raden echt aan wanneer je in je reis het eiland Gotland hebt opgenomen ook een dagje uit te trekken om naar Fårö te gaan en daar een rondje te rijden: Langs de kalksteenpilaren (rauken) bij Langhammers, het (verlaten) vissersplaatsje Helgumannen, natuurreservaat Digerhuvud en Gamla hamn. Tip: eet een heerlijke pannenkoek in Crêperie Tati in Fårö. Behalve dat de pannenkoeken heerlijk zijn, is de crêperie zelf super sfeervol: buiten en binnen staan oldtimers. Het lijkt wel een museum!

Bond, James Bond Museum
James Bond fans opgelet: dé verzameling aller verzamelingen van alles wat met James Bond te maken heeft, vind je toch wel in Zweden in het James Bond museum in Nybro. Eigenaar Gunnar Bond James Schäfer startte met verzamelen in 1965 en die verzameling is inmiddels flink uit de hand gelopen. En ja, het is geen typefout: ‘Bond’ staat in zijn naam. Die heeft hij daarin laten veranderen. En als je hem in zijn shop ziet, dan begrijp je waarom: hij is niet alleen fan van James Bond, hij denkt dat hij het is. En dat bevestigt de documentaire die hij in zijn eigen bioscoop draait, waarin hij als personage James Bond de hoofdrol speelt. Nou ja, niet alleen speelt, we weten zeker dat hij ook echt dénkt dat hij het is. We hebben het 10 minuten kunnen aanzien, maar toen vluchtten we toch echt van plaatsvervangende schaamte de minibios uit. Maar, je kunt zeggen wat je wilt, hij heeft wel wat neergezet in de jaren! We kunnen niet geloven dat er iemand is die een uitgebreidere collectie James Bond spullen heeft dan Gunnar! Hij heeft niet alleen unieke filmrekwisieten in zijn museum staan, zoals de metalen tanden gedragen door het James Bond karakter Jaws, het pistool dat is gebruikt in de film The Man with the Golden Gun en de BMW Z3 die Pierce Brosnan reed in de film Goldeneye. Hij heeft ook zo goed als alle James Bond acteurs persoonlijk ontmoet. Dat heeft hij toch maar voor elkaar gekregen! Dus ook al lijkt Mr. Gunnar een beetje koekoek, zo gek is hij nog niet! Al vertelde hij ons wel dat hij gelooft ooit nog eens de rol van James Bond te mogen vertolken. Maar na zijn acteerprestaties te hebben gezien, adviseren wij: keep on dreaming! Adres: Emmabodavägen 20, 382 45 Nybro (ten oosten van Kalmar, Z.O. Zweden)

De sluizen in het Göta-kanaal
Een echte bouwkundige prestatie zijn de sluizen in het Göta-kanaal. Het kanaal dat 190 kilometer lang is, heeft in totaal 58 sluizen nodig om de hoogteverschillen te kunnen overbruggen. In Berg, op 10 km afstand van Linköping, zie je zeven sluizen vlak achter elkaar. Echt spectaculair om te zien hoe een passagiersboot het maar liefst 30 meter hoogteverschil overbrugt met de zeven sluizen. En moet je even wachten op de volgende boot? Plof lekker neer langs te waterkant of op de terrassen van een van de restaurants. Het uitzicht op het groen en het Roxenmeer is prachtig! Echt de moeite waard!

Nimis van Lars Vilks
Echt een verborgen schat: ‘The wooden wonderland of Nimis’, zoals het volledig heet, is een waanzinnig houten project van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks. Lars kreeg internationaal vooral bekendheid door zijn Deense Mohammed-cartoons die hij in 2007 tekende en nogal zorgde voor ophef. Net als de aanslag in 2015 in een cultureel centrum in Kopenhagen waar Lars te gast was. Hij zou o.a. het doelwit van de aanslag zijn geweest. Behalve dat zijn cartoons nogal gewaagd waren, is ook Nimis een gewaagd project. Nimis is namelijk eigenlijk een illegaal houten bouwwerk waar hij in 1980 mee begon. Het kunstwerk bestaat uit tonnen drijf- en resthout dat hij aan elkaar timmerde waardoor er gangen en torens zijn ontstaan. Lang bleef zijn kunstwerk onopgemerkt en kon hij rustig blijven bouwen. Totdat de Zweedse overheid er in 1982 lucht van kreeg en hij verwikkeld raakte in een jarenlange strijd om toestemming te krijgen om het enorme kunstwerk te mogen laten staan. Bouwen in de vrije natuur is immers verboden. De strijd duurt nog steeds voort, al is Lars inmiddels geen eigenaar meer van het kunstwerk. Lars heeft echter zelf nooit opgegeven, al hebben diverse mensen geprobeerd het kunstwerk te vernietigen of te beschadigen, maar Lars blijft alles weer repareren en verder bouwen! Omdat de Zweedse overheid tot op heden nog niet het kunstwerk heeft goedgekeurd, wordt officiële promotie ervan tegen gehouden. Je kunt dan ook nergens een officiële routebeschrijving vinden. En daarom was het voor ons toch even zoeken. Maar, we hebben de route gevonden en delen die graag met jullie, omdat het echt geweldig is!
aanduiding Nimis ZwedenRoute: Je moet wel uithoudingsvermogen en enig lef hebben, want het is flink klim- en klauterwerk. In verschillende blogs werd afgeraden te gaan als het geregend had. Wij begrijpen, uit eigen ervaring, waarom: je klautert over boomstronken en stenen en als het geregend heeft, zijn die flink glad. Er is dus geen netjes uitgehouwen pad. Houd daar rekening mee. Zeker als je besluit met kinderen te gaan: laat je kinderwagen maar thuis en misschien ook beter je kleine kinderen… Pas ook op óp het kunstwerk zelf. Er steken nogal eens spijkers uit en er missen soms planken. Betreden is dus echt op eigen risico! Naast Nimis, staat een ander kunstwerk van Lars, aan de waterkant: Arx. Dit kunstwerk is van opgestapeld steen en veel kleiner. Voor de route stel je je navigatie in op Himmelstorpsvägen en rijd je in de richting van Mölle. Zodra je in Himmelstorpsvägen de eerste P-plaats tegenkomt, zie je links een steile geasfalteerde weg omhoog. Boven zie je weer een P-plaats, parkeer daar. Aan de andere kant van de ingang van de parkeerplaats, zie je een paadje op de heuvel omhoog gaan. In het midden zie je een boompje met een gele N erop (zie foto). Deze N is de aanwijzing van de route! Ga rechterdoor (steek het geasfalteerde pad over) en loop door tot de Y-splitsing en houd vervolgens rechts aan. Je ziet op deze splitsing het N-teken op de grond op een steen staan, i.p.v. op een boom. Kijk dus zowel op bomen als op de grond uit naar de letter N. Blijf dit pad volgen en je komt er vanzelf!